назад

Інформування осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості

17 січня з метою інформування осіб, які перебувають на обліку в Золотоніській міськрайонній філії Черкаського обласного центру зайнятості щодо права на отримання безоплатної правової допомоги, фахівцем Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяною Жалобною  проведено інформаційний семінар для безробітних.

Право на правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість громадянина  отримати юридичні (правові) послуги. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. У правовій державі, де суттєву частину життєвих проблем людина має вирішувати самостійно у спосіб, визначений законодавством, доступність правової допомоги така ж важлива, як доступність медицини, освіти, соціального захисту тощо.

Присутніх поінформовано, що безоплатна первинна правова допомога – це вид державної гарантії, що полягає в інформуванні особи про її права і свободи, порядок їх реалізації, відновлення у випадку їх порушення та порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Ця допомога надається усім особам, які перебувають під юрисдикцією України (громадянам України, іноземцям, особам без громадянства) органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами приватного права, спеціалізованими установами. Вищезазначені органи та установи, до яких може звернутися особа, обмежені своєю компетенцією та видами правових послуг, які надаються при первинній правовій допомозі.

Із прийняттям Закону «Про безоплатну правову допомогу» в країні було реформовано та удосконалено систему безоплатної правової допомоги, яка на сьогодні стабільно функціонує.

Надання первинної та вторинної правової допомоги покладено на державу. Цим питанням  опікується насамперед Координаційний центр з надання правової допомоги, Регіональні і місцеві центри з надання БВПД.

Громадяни звертаються по правову допомогу до тих, кому довіряють. З січня 2013 року по грудень 2019 року до системи БПД надійшло понад 2,7 млн. (2 700 484) звернень.
Це, зокрема, захист у кримінальних провадженнях, правова допомоги затриманим, заарештованим та засудженим, складання процесуальних документів – понад 565 тис. (568 977) випадків.

До місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що розпочали роботу з липня 2015 року, надійшло понад 2,1 млн (2 131 507) звернень. З них понад 1,8 млн. (1 880 855) щодо юридичних консультацій, складання заяв та скарг, інших видів первинної правової допомоги. А також понад 250 тис. (251 111) щодо надання вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах.

Отже, через систему БПД  кожен громадянин може безоплатно отримати правову консультацію щодо того, як діяти для вирішення своєї життєвої проблеми. Первинна правова допомога передбачає інформування людей про їхні права, порядок їх реалізації та відновлення у разі порушення. Отримати таку допомогу  можна безпосередньо у місцевому центрі чи бюро правової допомоги або за телефоном 0 800 213 103, або за допомогою довідково-інформаційної платформи WikiLegalAid.

Якщо людина не має можливості самостійно захистити свої права та інтереси в суді та відноситься до категорій осіб, визначеної статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», вона має право на вторинну правову допомогу. Це такий вид правових послуг, як  захист, здійснення представництва інтересів у судах, державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру.

Правові послуги є безоплатні для клієнтів системи БПД і оплачуються державою.

Витрати щодо її надання відшкодовуються державою.