назад

Краматорський місцевий центр підвів підсумки роботи за два роки

rh03 липня 2017 року в Антикризовому медіа-центрі м. Краматорська відбувся брифінг Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, присвячений дворічній діяльності Центру. Сьогодні на Донеччині функціонують 2 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги (у Маріуполі та Краматорську) та 17 бюро правової допомоги у райцентрах та великих містах. Ці установи надають безоплатні юридичні консультації усім категоріям населення, а також безоплатну вторинну правову допомогу визначеним у ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» категоріям осіб. 

       За весь період роботи Краматорського місцевого центру за правовою допомогою звернулось близько 10 000 осіб. З початку поточного року кількість звернень складає 5803 особи, з них 5304 особам надано правові консультації та роз’яснення. Прийнято 445 рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги та видано 257 доручень адвокатам системи БВПД та 181 наказ щодо уповноваження на надання БВПД штатним юристам Центру.

       Нерідко особи, які потребують безоплатної правової допомоги – представники соціально вразливих категорій населення. Подекуди їм складно дістатись до найближчого місцевого центру за отриманням такої допомоги. Особливо це актуально для громадян, які проживають у зонах конфлікту та суміжних з ними територіях. Тому, як повідомила Вікторія Харенко, центри та бюро здійснюють низку заходів щодо сприяння в доступі до безоплатної правової допомоги. Так, за її словами, створено мережу дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, які здебільшого знаходяться в міських бібліотеках, оснащених комп’ютерними залами. Крім того, активно працюють мобільні пункти доступу до БПД. Працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно з партнерами здійснюють виїзні прийоми громадян, зокрема в місцях компактного проживання переселенців, місцях дислокації військовослужбовців, центрах зайнятості, віддалених населених пунктах.

       З лютого поточного року працівниками Краматорського місцевого центру надається безоплатна правова допомога на КПВВ «Майорськ». Це вдалося реалізувати завдяки нашим партнерам – Представництву Норвезької ради у справах біженців в Україні та отриманої від них спонсорської допомоги у вигляді укомплектованого меблями та необхідною оргтехнікою модуля. За період функціонування дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги на КПВВ «Майорськ» правові консультації отримали близько 400 осіб. Здебільшого це консультації, пов’язані з порядком оформлення дозволу та правилами перетину лінії розмежування. Існування цього мобільного консультаційного пункту дало можливість громадянам, що переміщуються через пункт пропуску, отримати таку необхідну їм безоплатну правову допомогу .

       Також Харенко Вікторія зазначила, що однією з ключових цінностей системи БПД є її прозорість та підзвітність, передусім перед громадянами України. Так, проводяться внутрішні аудити центрів з надання БВПД. Результати всіх проведених в системі внутрішніх аудитів оприлюднюються на офіційному сайті Координаційного центру. Відповідні звіти за результатами роботи системи БПД також є в публічному доступі на сайті Координаційного центру. «Ми є незалежною складовою системи юстиції. Міністерство юстиції не втручається у нашу операційну діяльність. Рішення про надання безоплатної правової допомоги приймається згідно закону незалежно від політичних та інших впливів. Ми не втручаємось в адвокатську діяльність та поважаємо її незалежність. Ми приймаємо участь у конференціях та семінарах, постійно навчаємось завдяки обміну досвідом та кращими практиками» – наголосила вона.

       З вересня 2016 року в містах Бахмут, Костянтинівка, Лиман, Авдіївка, Торецьк, Олександрівка, Добропілля, Слов’янськ та Дружківка відкрились відділи Бюро правової допомоги, які підпорядковані Краматорському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В південній частині Донецької області в містах Мангуш, Велика Новосілка, Волноваха, Вугледар, Покровськ, Селидове, Курахове, смт. Нікольське також надають безоплатну правову допомогу відділи Бюро правової допомоги, що підпорядковуються Маріупольському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

                                                   rh1

– Коло актуальних питань, з якими до Центру та Бюро правової допомоги звертаються громадяни, є досить широким. Найбільше звернень надійшло з питань складення заяв до суду про встановлення фактів народження особи та смерті на неконтрольованій території та окупованого Криму, складання позовних заяв та представництво інтересів осіб в судах щодо розірвання шлюбу, стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, отримання дозволу на переміщення дитини через лінію зіткнення та кордон України без згоди одного з батьків, оскарження дій УПФУ щодо відмови в призначенні пенсій, безпідставного припинення її виплати, оскарження дій УПСЗН щодо відмови в призначенні або безпідставному зупиненню виплати адресної грошової допомоги, допомоги при народженні дитини, допомоги одинокій матері тощо, відновлення втрачених документів, прийняття та оформлення спадщини, порядку оформлення субсидій ВПО та ін. – пояснила вона.

       Заступник начальника відділу «Костянтинівське бюро правової допомоги» Акіншин Олександр Олександрович розповів про те, що місцеві центри та бюро правової допомоги окрім надання консультацій та вторинної правової допомоги також займаються правопросвітницькою діяльністю. Також Олександр Акіншин зазначив, що відповідно до цінностей системи безоплатної первинної та вторинної правової допомоги: «Ми цінуємо довіру наших клієнтів та партнерів, ми відкриті до співпраці з усіма зацікавленими сторонами та активно розвиваємо партнерство, насамперед, на рівні територіальних громад». Однією із цілей діяльності правової допомоги є підвищення правової спроможності територіальних громад. Для досягнення цієї мети бюро правової допомоги співпрацює з державними установами, підписують меморандуми, насамперед з органами місцевого самоврядування, міською радою, та проводять спільні правопросвітницькі заходи. Наприклад, у м. Костянтинівці підписаний меморандум з УСЗН для допомоги та проведення спільних правопросвітницьких заходів насамперед для вразливої категорії громадян, а також ВПО та учасників АТО. Крім того, в місті діє міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення, до якої входять представники бюро, та регулярно проводяться засідання щодо підвищення правової обізнаності жителів міста. З метою підвищення правової обізнаності співробітників органів місцевого самоврядування Костянтинівського району, з секретарями сільських та районних рад Костянтинівське бюро правової допомоги регулярно проводить семінари та навчання, які проходять по затвердженому плану. А також підписано низку меморандумів про співпрацю з громадськими організаціями.

За безоплатною правовою допомогою, роз’ясненнями законодавства та правовими консультаціями звертайтеся до Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

– адреса: Донецька область, м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20

– телефони: +380 99 266 9162

– режим роботи: пн.- пт. – 8:00 – 17:00 , сб. – нд. – вихідні дні

– електронна пошта:  kramatorsk.donetsk@legalaid.dn.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103