назад

Круглий стіл за участі Регіонального центру, уповноважених з питань контролю за дотриманням прав людини, патрульною поліцією та Житомирським відділом поліції ГУНП у Житомирській області

27.06.2017 - narada 727 червня у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області провели круглий стіл за участі в.о. директора Регіонального центру Наталії Радушинської, начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Олега Врублевського, інспектора відділу з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності, регіонального представника в Житомирській області Євгена Виговського, головного спеціаліста відділу уповноваженого Голови з питань контролю за дотриманням прав людини Сергія Середюка, начальника сектора моніторингу Житомирського ВП ГУНП Володимира Лавренчука, інспектора з зв’язків з громадськістю УПП у м. Житомирі, лейтенанта Сергія Жуковецького та сержанта УПП у м. Житомирі ДПП Світлани Зиляк.

Під час круглого столу піднімалися питання, які стосувалися співпраці системи безоплатної правової допомоги та органів поліції, аспекти надання безоплатної правової допомоги особам, затриманим за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, особам, до яких застосовано адміністративне затримання або арешт.

Інспектор відділу з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності, регіонального представника в Житомирській області Євген Виговський підняв питання щодо зловживання статусом свідка.

Наталія Радушинська розповіла про діяльність Регіонального центру, зокрема, про порядок видачі доручень адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги: «У 2013 році Регіональний центр видав 1125 доручень адвокатам для надання БВПД, у 2014 році ця цифра зросла до 1257, у 2015 році – 1658, у 2016 році було видано 1909 доручень. Однак Центр турбує низький рівень повідомлень про затримання осіб в адміністративному порядку та підданих адміністративному арешту. Це порушує право людини на захист під час таких затримань».

27.06.2017 - narada 3

Також акцентувала увагу на важливості взаємодії між Регіональним центром з надання БВПД у Житомирській області, уповноважених із питань контролю за дотриманням прав людини, патрульною поліцією та Житомирським відділом поліції ГУНП у Житомирській області в межам Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги, який підписаний 12 лютого 2016 року.

Олег Врублевський розповів учасникам круглого столу про практичні аспекти застосування Порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також обговорили питання та проблеми, які виникають під час надання безоплатної правової допомоги затриманим особам та у процесі співпраці з органами поліції та патрульної поліції.

27.06.2017 - narada 2

Підсумовуючи зустріч, присутні дійшли спільної думки, що важливо проводити спільні інформаційно-просвітницькі заходи для громадян щодо роз’яснення їх права на безоплатну правову допомогу та навчальні заходи для працівників, які здійснюють затримання. Тож, запланували надалі щотижня проводити спільні навчання для працівників поліції та патрульної поліції.

27.06.2017 - narada 6

Довідково:
«Кожен має право на правову допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав», – ст. 59 Конституції України. Тому, з 1 січня 2013 року у Житомирській області здійснює свою діяльність Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою майдан Соборний, 1, каб. 101.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103