назад

Ми працюємо – ви відчуваєте себе захищеними!

12122016 lybny9skola

Якщо важко захищати свої права одному, і потрібна допомога для подолання труднощів, – звертайтеся до Лубенського місцевого центру безоплатної правової допомоги! Для  розбудови правової держави та громадянського суспільства в Україні  Лубенський центр постійно проводить правопросвітницькі заходи, які сприяють формуванню правової обізнаності громадян.

12 грудня 2016 рокуначальник відділу правової інформації та консультацій Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Супрун провів урок права для учнів Лубенської загально освітньої школи №9 на тему:           “ Права, обов’язки та відповідальність ”

На початку лекції працівник БПД наголосив, що кожна дитина, яка живе у суспільстві, має свої права та обов’язки, має право вільно висловлювати свої погляди,  свободу думки.  Та насправді з досвіду ми розуміємо, що мало хто досконало розуміє свої права та володіє умінням застосовуватинабуті знання і навички на практиці.  Тому одне з найголовніших  завдань центру поглибити та надати знання саме про механізм захисту прав дитини згідно з нормами закону. Фахівець центру розкрив наступні питання: з якого віку наступає відповідальність дітей за злочини; яке покарання може бути визначено дитині; де відбувають покарання у вигляді позбавлення волі неповнолітні; чи несуть батьки відповідальність та в якій мірі, за злочини, скоєні малолітніми і неповнолітніми дітьми.

У ході лекції  фахівець Центру навів приклади, в яких діти повинні були відрізнити права від обов’язків та розповів присутнім, за що можна понести покарання. Така методика надання інформації з наведенням прикладів та обговорення тієї чи іншої ситуації дають можливість учням краще сприймати і усвідомлювати матеріал та закріпити в памяті основні факти.

Наприкінці лекції фахівець розповів про систему безоплатної правової допомоги, куди треба звертатись у разі порушення прав дитини. Наголосив, що безоплатна  правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

Головний спеціаліст Хорольського бюро правової допомоги Наталія Тарасенко із вихованцями старших груп дошкільного навчального закладу ясла – сад «Яблунька» міста Хорол провела правову гру «Великі права маленької  дитини».12122016yrokdns

В ігровій формі та за допомогою  мультфільму про права дитини разом з дітьми було розглянуто права дитини, передбачені Конвенцією ООН. Після завершення заходу спеціаліст бюро зустрілася із завідувачем  дошкільного закладу Повар Тетяною Сергіївною, в ході якої проінформовано про роботу бюро правової допомоги. Наприкінці зустрічі Наталія Тарасенко залишила  інформаційні матеріали «Бюро правової допомоги» для поширення.12122016dnzrobsystr

Цього ж дня в Хорольському районному центрі зайнятості  відбулося семінарське заняття за участю керівника Хорольського БВПД Юлії Барило. Темою даного заняття стало питання  „Молодь на ринку праці“. Під час виступу представник бюро  наголосила, що держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.12122016rzshorol

В цей день Юлія Барило також провела семінарське заняття в „Університеті третього віку“ відділення денного перебування територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Хорольської РДА на тему: „Договір купівлі – продажу“. Під час лекції було розглянуто питання щодо поняття та ознак договору купівлі – продажу.12122016yniverhorol

Працівники Пирятинського бюро правової допомоги відвідали з робочою зустріччю міську школу №4 та провели зустріч із директором Олександром Налчаджі та завучем з навчально-виховної робити Ніною Бодак.

З метою втілення правопросвітницької заходів в життя, що є одним із основних напрямків розвитку системи безоплатної правової допомоги, спеціалісти Бюро Володимир Орел та Ольга Сокол домовилися про проведення навчально-виховних годин для учнів 9-х та 10-х класів, в яких безпосередньо викладаються уроки правознавства. Вчитель правознавства  Галина Бабич погодилася співпрацювати з працівниками бюро і обирати теми лекційних занять, які цікавитимуть учнів, адже в умовах сучасності правова обізнаність повинна бути не тільки у дорослих, але й у дітей. Працівники бюро розповіли керівництву і колективу учителів школи про основні функціональні завдання Бюро правової допомоги, розвиток системи БПД тощо, а також залишили інформаційні листівки і брошури про систему безоплатної правової допомоги і контакти бюро.

Начальник Лохвицького бюро правової допомоги Марія Туник підписала Меморандум про співпрацю з міським головою Лохвицької міської ради Віктором Радьком. Предметом Меморандуму стало співробітництво сторін щодо реалізації відповідно до чинного законодавства заходів із надання безоплатної правової допомоги мешканцям Лохвицької територіальної громади. Фахівець бюро ознайомила керівництво міської ради з особливостями та результатами роботи Лохвицького бюро, яке відкрилося 01 вересня цього року. За жовтень-листопад місяць 2016 року роботи за консультаціями в бюро звернулися майже 50 жителів району, у чотирьох випадках прийнято письмові звернення про надання адвоката у судових засіданнях.