назад

15050055 1192712314107688 1284698993 n

Продовжуючи інформаційно-роз’яснювальну роботу про безоплатну правову допомогу серед жителів Кременецького району, фахівець Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис взяв участь у сесії Шпиколоської сільської ради. В ході сесії, яка проводилася за головуванням сільського голови Петра Мартинюка, Ярослав Лис ознайомив депутатів сільської ради з їх правом на правову допомогу, яке гарантовано статтею 59 Конституції України.

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Кременецького місцевого центру Ярослав Лис розповів депутатам про роботу центру, озвучив основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, які є суб’єкти права на БВПД, зазначені у статті 14 Закону та перелік підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

Ярослав Лис проінформував депутатів сільської ради про те, що проведення державної реєстрації громадських формувань здійснюється Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

15050058 1192712364107683 852218857 n

Один із депутатів поцікавився можливістю успадкування майна після смерті близького родича, який склав на його ім’я заповіт в термін понад 6 місяців після смерті свого родича. Ярослав Лис роз’яснив депутату положення частини 1 статті 1272 Цивільного Кодексу України, згідно з якою у разі, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.Разом з тим, ч. 2 ст. 1272 ЦК України передбачено, що за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Для прийняття спадщини необхідно особисто звернутись до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса за останнім місцем проживання (прописки) спадкодавця і оформити там заяву на нотаріальному бланку, за особистим підписом, про вступ у спадщину. Якщо людина з тієї чи іншої причини не може особисто подати заяву за місцем смерті або місцем знаходження майна спадкодавця, то, у цьому разі потрібно підійти до будь-якого нотаріуса в місцевому пункті, де ви знаходитеся і оформити у нього заяву про прийняття спадщини та відправити її поштою (бажано цінним листом з описом вкладення) в державну нотаріальну контору за місцем проживання або місцем знаходження майна спадкодавця. Якщо спадкоємець прописаний разом із спадкодавцем, він автоматично вважаєтеся таким, що прийняв спадщину, якщо був прописаний зі спадкодавцем на момент його смерті. Доказом цього будуть: довідка із сільської ради, “будинкова книга”, “прописка” в паспорті. Заяву про вступ у спадщину писати не обов’язково, але бажано. Діти спадкодавця, яким не виповнилося 18 років, вважаються такими, що прийняли спадщину. Їм не потрібно подавати заяву про вступ у спадщину. Дитина, яка досягла чотирнадцятирічного віку, може прийти до нотаріуса і самостійно подати заяву. Від імені малолітнього (до 14 років) заяву подають батьки, опікуни або піклувальники. Після закінчення шестимісячного строку з дня смерті спадкодавця, якщо діти не стали повнолітніми, то спадщину на їх ім’я оформляють батьки або законні представники дітей – опікуни або піклувальники. Недієздатні, обмежено дієздатні спадкоємці також вважаються такими, що прийняли спадщину. Але закон дозволяє приймати спадщину від імені цих спадкоємців їхніми батьками (усиновлювачами), опікунами та піклувальниками.

Ярослав Лис домовився з сільським головою та депутатами сільської ради про інформування жителів села Шпиколоси щодо рівного доступу громадян до безоплатної правової допомоги. Ярослав Лис разом із Петром Мартинюком та депутатами сільради зійшлися у єдиній думці про необхідність проведення виїзного прийому громадян в Шпиколоській сільській раді працівниками місцевого центру.

Наостанок присутні на сесії депутати отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу із зазначенням адреси розміщення та контакті Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546)2-52-33; Skype-зв’язок: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.