назад
22.08.17

На Львівщині працював правовий майданчик БПД

Мобільний пункт консультування з правових питань, вуличне інформування та заходи для дітей – ось у такому форматі 19 серпня на Львівщині працював правовий майданчик. Його організували фахівці та фахівчині Червоноградського місцевого центру з надання БВПД, а реалізувати допомогли колеги й колежанки системи БПД з різних областей.

Правовий майданчик працював під час І Міжнародного фестивалю «Гута – FEST» на теренах Савчинської сільської ради, багатих на історію та традиції. Реалізація ідеї стала можливою завдяки налагоджений співпраці Червоноградського місцевого центру з ГО «Асоціація рад Сокальщини», Сокальською районною радою та райдержадміністрацією.

Отож, роботу правового майданчика було сплановано за кількома напрямками: робочі зустрічі, консультування, інформування про діяльність Червоноградського місцевого центру та систему БПД загалом. До акції вуличного інформування, роботи мобільного пункту консультування, дитячих заходів долучилися й представниці Координаційного центру з надання правової допомоги – Олена Сінчук, Анна Мередова та Барбара Калюжна; директори Вінницького та Сарненського місцевих центрів – Лариса Пікановська та Микола Павлюк; фахівці відділів правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами правової допомоги Сарненського (Аліна Харченко), Роздільнянського (Олена Гун), Другого миколаївського (Юлія Болгак) місцевих центрів з надання БВПД та представниця Червоноградського відділу виконавчої служби (Христина Кузьмів).

7 Cher

Працюючи у різних локаціях, фахівці та фахівчині системи БПД проводили інформування гостей фестивалю про діяльність мережі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відповідали на запитання, надавали консультації щодо приватизації та оренди землі, вступу у спадщину, поновлення втрачених документів на право власності, усунення неточностей у право установчих документах тощо.

8 Cher

Директор Червоноградського місцевого центру Наталія Костишин провела низку робочих зустрічей із представниками місцевого самоврядування – головами сільських рад Сокальщини, під час яких найактуальнішим було питання адміністративно-територіальної реформи, утворення ОТГ (це закономірно, адже реформа триває і кожен із очільників розуміє її необхідність, тим більше, що уже восени на Сокальщині пройдуть вибори у Великомостівській ОТГ). Під час зустрічей обговорювалися питання про можливість проведення інформаційних семінарів для депутатів та активістів громад, тренінги з оцінки спроможності громад, можливі варіанти співпраці місцевого центру з об’єднаними територіальними громадами.

Подбали організатори Фестивалю і про те, аби іноземні гості ознайомилися із роботою Червоноградського місцевого центру: про те, як і для чого створювалася система БПД, як розширювалася мережа точок доступу, як працюють центри і якими принципами керуються фахівці – розповіли представникам Польщі, Словаччини, Білорусі.

9 Cher

Та найяскравіші враження отримали юні учасники і відвідувачі фестивалю від проведених вікторин, квестів та флеш-мобів правової тематики, які готувала та провела при підтримці колег з інших центрів заступник директора Червоноградського місцевого центру Мар’яна Марчук.

2 Cher

Так, в основу вікторини було покладено статті Конвенції ООН «Про права дітей» та творчі завдання – показати жестами ознаки правопорушення, оцінити у правовому полі дії відомих казкових героїв та вирішити, як слід себе поводити в тій чи іншій життєвій ситуації.

4 Cher

Найбільше захоплення у дітей викликав квест, який складався з декількох етапів. Перший етап – об’єднання в команди і обрання промовистої назви. Другий – віднайдення захованих на території фестиваплю картки з логотипом «БПД». Третій – правова вікторина. Четвертий – складання величезного пазлу «Моя Україна». І на завершення – творчий конкурс «Найважливіше право дитини» та флеш-моб.

5 Cher

Такі заходи спрямовані на розвиток у дітей логічного мислення, навичок роботи в команді та вміння конструктивно спілкуватися. За словами фахівців та фахівчинь сисетми БПД їм це вдалося: діти, які познайомилися якихось 10 хвилин тому, виробили тактику складання пазлів і одностайно вибрали найважливішим правом дитини право на життя і зобразили його. Потому зворотній бік малюнків юні учасники фестивалю склали у карту України, на фоні якого всі із задоволенням фотографувалися.

«Найяскравіші дитячі фрази – «У нас все вийде, ми ж не дорослі!», «Я люблю Україну і своє життя», «Я знаю, що я маю право…», на наш погляд, стали найкращою оцінкою роботи команди БПД під час фестивалю», – вневнені наші колеги.

1 Cher

Гарний настрій та задоволення від роботи підсилювався смаколиками, представленими господинями Сокальщини, Польщі, Словаччини, Білорусі, які щедро частували гостей; вболіванням за юних спортсменів та силачів; участю у майстер-класах знаних майстрів краю; піснями, жартами, розвагами.

«Команда Червоноградського місцевого центру дякує колегам Координаційного, Сарненського, Вінницького, Роздільнянського та Другого миколаївського місцевих центрів за командний дух та роботу, підтримку нашої ініціативи, за те, що знайшли час та можливість для участі у зазначеному заході», – Наталія Костишин.

10 Cher


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                   YouTube YouTube                   Google Google+  тTwitter