назад

На Вознесенщині продовжують співпрацю з пунктом тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства

Визнання особи біженцем та оскарження рішення про видворення за межі країни – юристи Вознесенського місцевого центру з надання БВПД продовжують співпрацю з Миколаївським пунктом тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні (ПТПІ).
Як розповідають в центрі, спільну роботу з ПТПІ розпочали ще в травні 2018 року підписавши меморандум про співпрацю. З того часу на базі пункту створено інформаційний куточок, який забезпечено матеріалами про послуги системи БПД різними мовами, а також на постійній основі працює консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. Це дає змогу особам, які перебувають в ПТПІ отримати консультацію юриста та дізнатись про можливості захисту власних прав, в тому числі про право на безоплатну вторинну правову допомогу.
«Завдяки налагодженій співпраці нам вдається оперативно реагувати на юридичні проблеми осіб, що перебувають в ПТПІ та надавати їм якісну правову допомогу. До прикладу, минулого року отримали 58 заяв на безоплатну вторинну правову допомогу, а цього року маємо вже вісім таких заяв», – відзначає директор Вознесенського місцевого центру з надання БВПД Сергій Сторчак.
Відзначимо, що іноземці, біженці та особи без громадянства, що були затримані та поміщенні до пункту тимчасового перебування іноземців мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
Довідково. Державна установа «Миколаївський пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні ДМС України» введений в дію 20 квітня 2018 року та розрахований на утримання одночасно 138 осіб. Загалом в Україні працюють три таких пункти, окрім Миколаївської ще в Чернігівській та Волинській областях.
До ПТПІ може бути поміщені особи:
• стосовно яких судом прийнято рішення про примусове видворення за межі України;
• стосовно яких судом прийнято рішення про затримання з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення за межі України, у тому числі прийнятих відповідно до міжнародних договорів України про реадмісію;
• затриманих ДМС, її територіальними органами та підрозділами на строки та в порядку, передбачені законодавством;
• затриманих за рішенням суду до завершення розгляду заяви про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні.