назад

У Шепетівці юристи навчають ромів вирішувати правові проблеми

Як укласти декларацію з сімейним лікарем, отримати електронне направлення на прийоми до профільного спеціаліста чи рецепт на безкоштовні ліки – про це під час зустрічі з ромською громадою міста Шепетівки розповідала юристка місцевого центру Юлія Школьнік.

«Я маю право на медичну допомогу та безоплатні ліки» – так назвали семінар для представників ромської національної меншини, які мешкають у Шепетівській громаді.

«Зараз медики фіксують розпал сезонної захворюваності, тому важливо, щоб кожен мешканець нашої громади розумів, як отримати гарантовану медичну допомогу. Роми належать до найбільш соціально вразливих категорій населення, тож для забезпечення їм можливості реалізувати основоположні права людини, зокрема право на  охорону здоров’я, ми й організовуємо такі зустрічі», – розповіла заступниця начальника відділу безоплатної правової допомоги Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Школьнік.

Куди потрібно звертатися, щоб укласти декларацію з сімейним лікарем? Як отримати електронний рецепт на ліки? Які ліки пацієнт може отримати безкоштовно, а за які доведеться доплачувати? Такі запитання лунали від учасників семінару.

Юристка ж, зокрема, пояснила, що держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Тобто такий препарат пацієнт матиме змогу отримати безоплатно. Дорожчий препарат, ціна на який не перевищує граничну референтну, пацієнт може отримати, доплативши різницю між мінімальною ціною та роздрібною ціною обраного препарату.

Зазначимо, що це не перший семінар для ромів у Шепетівці. Такі заходи на базі центру «Натхнення», що опікується особами ромської національності, організовують з 2020 року. Відтоді юристи Шепетівського місцевого центру провели вже 8 зустрічей, присвячених найрізноманітнішим правовим питанням, змінам та нововведенням в законодавстві. За цей час вдалося охопити майже 170 ромів.

За різними оцінками в Україні нині проживає від 150 до 400 тисяч ромів. На Хмельниччині їхня громада не така велика, як, наприклад, на Закарпатті чи Одещині, однак потерпає від тих самих проблем: відсутності документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, інших документів; незнання своїх прав і, як наслідок, неможливості їх реалізувати; системної дискримінації. А заходи, організовані працівниками системи безоплатної правової допомоги, не лише сприяють зростанню рівня правової освіти ромів, але й є кроком до інтеграції ромів в українське суспільне життя.