назад

Набирає обертів робота консультативних пунктів

Ріпки ВКПМешканці громад, які обслуговує Чернігівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (а це Городнянський, Козелецький, Ріпкинський, Чернігівський райони, міста Чернігів та Славутич) частіше стали користуватись правовими послугами, які надаються під час роботи виїзних консультативних пунктів. Так, за останні три тижні працівники Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, в тому числі новостворених бюро, охопили всі райони, де забезпечили роботу дистанційних та мобільних консультаційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги.

До проведення особистих прийомів громадян долучались також юристи Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області та громадської організації “МАРТ”.
Бажаючих отримати безоплатну юридичну консультацію або іншу правову допомогу приймали у Замглайському дитячому будинку-інтернаті для розумово-відсталих дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт, з захворюваннями шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи; службі у справах дітей та сім’ї виконавчого комітету Славутицької міської ради; Соціально-психологічному центрі м. Славутича; Чернігівському військовому шпиталі; Територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Деснянської районної у місті Чернігові ради; Остерській міській раді Козелецького району; Патютинській сільській раді Козелецького району; Олексіївщинській сільській раді Козелецького району; Славутицькій міській раді; Поліській сільській раді Городнянського району; Кіптівській сільській об’єднаній територіальній громаді Козелецького району; Чернігівському обласному військовому комісаріаті; Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка. Також громадян приймали у відділах державної реєстрації актів цивільного стану та державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області.
Найбільшу кількість осіб прийняли у Чернігівському військовому шпиталі (18 осіб). Загалом 61 особі надано 71 консультацію з питань цивільного, цивільно-процесуального, земельного, трудового, спадкового права, права соціального забезпечення тощо.
Громадяни звертались і з нетипових питань. Зокрема, учасник бойових дій, який є пенсіонером за вислугою років, цікавився чи буде збережена йому раніше призначена пенсія у разі прийняття його на державну службу. Працівниця бюро надала позитивну відповідь та роз’яснила статтю 85 Закону України «Про пенсійне забезпечення», відповідно до якої тимчасово, у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року особам (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій), які працюють на посадах та на умовах, передбачених законами України “Про державну службу”, призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються.
Також порушувались питання щодо недосконалості вітчизняного законодавства для захисту прав потерпілих від злочинів працівниками Національної поліції України. Одне – щодо протиправних дій невстановлених осіб ромської національності у відношенні пенсіонерки (пов’язане із проблемами соціалізації осіб ромської національності та їх трансформацією в сучасне життя), інше — щодо насильства у сім’ї, що проявляється з боку повнолітньої дитини у відношенні до своїх батьків (пов’язане з “гуманним” законодавством в частині юридичної відповідальності за такі дії). Після отримання роз’яснень від працівника бюро громадяни погодились, що працівники поліції діяли у межах повноважень, та звернули увагу, що законодавча база у сфері захисту прав потерпілих потребує удосконалення.
По завершенню роботи виїзних консультативних пунктів проводились вуличні інформування населення, під час яких перехожих знайомили з системою безоплатної правової допомоги та роздавали інформаційні матеріали.
Нагадуємо, що за отриманням юридичної консультації та/або захистом своїх прав мешканці відповідних громад можуть звернутись також до бюро правової допомоги за місцем свого фактичного проживання (контакти тут). Крім того, цілодобово та безкоштовно у межах України працює єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.