назад

Обмін інформацією під час зустрічі в Охтирському відділу з питань пробації

OkM 170306  36 березня директор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) Тамара КОЗИР здійснила робочу зустріч з керівництвом та працівниками Охтирського міськрайонного відділу (з питань пробації) Північно-східного Міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції. Основна мета – інформованість щодо реформування системи пробації.

Серед присутніх були: начальник відділу пробації Микола ГРИЧКОВСЬКИЙ, інспектори: Світлана ГОНЧАР, Наталя ЯРОШЕНКО, фахівець із соціальної роботи Анна ЛОБОВЬОВА, психолог Аліна ПАВЛЕНКО.

Під час зустрічі було висвітлено поняття «пробація»:

 – це забезпечення безпеки суспільства (громади) шляхом запобіганню вчиненню правопорушень;

– надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу для прийняття справедливого рішення (складення досудової доповіді);

– організація виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;

– пробаційний нагляд: контроль за особою, яка вчинила правопорушення, а також допомоги, спрямована на підтримку такої особи в суспільстві (консультування, мотивування до змін, сприяння у вирішенні проблемних питань;

– допомога особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві.

OkM 170306  2

Микола ГРИЧКОВСЬКИЙ розповів про види пробації, що передбачено Законом України «Про пробацію» та про суб’єктів до яких застосовується. Він повідомив: «Пробація застосовується до осіб, щодо яких складається досудова доповідь, яка перебуває у кримінальному процесі; осіб, засуджених до кримінального покарання, що не пов’язане з позбавленням волі, як от: заборона обіймати певні посади, або займатися певною діяльністю, громадські та виправні роботи; особа звільнена з випробувальним терміном від відбування покарання у виді позбавлення (обмеження волі); особа, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі; звільнена від відбування покарання вагітна жінка та жінка, яка має дитину до 3 років, яка готується до звільнення з місць позбавлення вол; особа, якій покарання у виді позбавлення волі замінено на покарання у виді громадських або виправних робіт». Микола ГРИЧКОВСЬКИЙ розповів про переваги пробації для особи, яка вчила правопорушення, тобто збереження сімейних стосунків та зв’язків у громаді, збереження роботи та житла. Можливість стати на шлях виправлення без ізоляції від суспільства.

Тамара КОЗИР у свою чергу відмітила: «Дійсно це дає можливість убезпечити громадян від повторних злочинів та дещо знизити рівень злочинності. У свою чергу розширення доступу через систему БПД до правосуддя встановлює справедливий баланс між карою за вчинене правопорушення та завданою шкодою». Також вона нагадала про розширення кола осіб, які мають право на гарантованою державою захист та повідомила телефон гарячої лінії, за яким можна одержати правову консультацію цілодобово з будь-якого питання 0-800-213-103.

 

Залишено контактну інформацію Охтирського МЦ з надання БВПД: вул. Перемоги, 13, т. (05446) 4-22-23.