назад

Оформлення субсидії: питання та відповіді

        -Наприклад, сім’я, у якій двоє працездатних батьків та дві дитини, проживає у Запоріжжі у квартирі площею 50 м2. Дохід родини – 8000 грн. на місяць, комунальні витрати – 2520 грн. У разі оформлення субсидії така сім’я буде сплачувати за комуналку всього 858 грн., решту – 1662 грн. – заплатить держава.

Хто має право на отримання субсидії та як її оформити?

Субсидію може отримати більшість українських сімей, якщо їх комунальні витрати перевищують в середньому 15% щомісячного сукупного доходу. Держава адресно заплатить за кожного громадянина.

Також субсидію можуть отримати громадяни, які орендують житло. На підставі договору найму (оренди) житла, українці можуть за допомогою субсидії менше заплатити за комунальні послуги.

Які дані необхідні для того, щоб примірно обчислити субсидію для громадян?

Для розрахунку субсидії необхідні наступні вихідні дані: чисельність зареєстрованих осіб у квартирі (будинку) та середньомісячний сукупний дохід всіх зареєстрованих осіб у відповідній оселі.

Для довідки:

До сукупного доходу для призначення субсидії включаються усі види нарахованих доходів без урахування податку з доходів фізичних осіб.


До сукупного доходу сім’ї не включаються:

  • частина допомоги при народженні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
  • частина допомоги при усиновленні дитини, виплата якої здійснюється одноразово;
  • одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»;
  • державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • сплачені особою аліменти;
  • доходи від розміщення депозитів;
  • оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, які залучаються до роботи в комісії, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів;
  • допомога громадських та благодійних організацій;
  • допомога на поховання;
  • одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства або за рішенням органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності;
  • отримані ними у період безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції грошове забезпечення та інші виплати і види соціальної допомоги, що здійснюються працівникам правоохоронних органів, військовослужбовцям та працівникам Збройних Сил, Національної Гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового, начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, іншим працівникам утворених відповідно до закону військових формувань;
  • отримана ними у період та/або після безпосередньої участі у проведенні антитерористичної операції благодійна допомога незалежно від розміру та джерела походження.

На кого з членів родини оформити субсидію?

Субсидія оформлюється на будь-кого з членів сім’ї.

Що робити громадянам, в яких є заборгованості з оплати комунальних послуг?

Наявність заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги не впливає на визначення права на призначення субсидії.

Якщо субсидію оформили, наприклад, у 2015 році – чи потрібно знову подавати заяву на оформлення субсидії?

Громадяни, які одержували субсидію протягом 2015-2016 рр., автоматично отримуватимуть її  в наступному (2016-2017рр.) опалювальному сезоні.

 

Десять міфів про субсидії

МІФИ

РЕАЛЬНІСТЬ

1.  Субсидію доведеться повертати, а її оформлення може перешкодити продажу нерухомості.

Субсидія – безповоротна державна допомога.

Її отримання не пов’язане і не тягне за собою зміну форми власності житла.

2. Необхідно в повному обсязі використовувати газ, воду і електроенергію, на які призначено субсидію.
 

В результаті дбайливого користування газом, водою і електроенергією зекономлені кошти залишаються на рахунку сім’ї і можуть бути використані в наступні місяці. Якщо сім’я споживає ресурсів більше норми, субсидія їй все одно призначається. Однак витрати вище норми користувач повинен сплатити самостійно.

3. Багато клопоту з оформленням.

Подати документи (заява та декларація про доходи і витрати) на отримання держдопомоги можна особисто, поштою або через портал igov.org.ua.

4. Субсидії не надаються безробітним.

Від травня 2015 року призначаються субсидії працездатним громадянам, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку в центрі зайнятості. Якщо такі люди не мають доходів, для розрахунку держдопомоги їм нараховується умовний дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів – 2900 грн.

5. За помилки в декларації про доходи та витрати – штраф.

Штрафів за помилки не буде. Головне – не приховувати правдиву інформацію.

6. Субсидії не призначаються при боргах за комунальні послуги.

Заборгованість за житлово-комунальні послуги – не підстава для відмови в призначенні субсидії.

7. Можна втратити субсидію, якщо купувати валюту.

Валюта не входить в число покупок, які можуть позбавити людину права на субсидію. Субсидія не призначається лише в тому випадку, якщо хтось з членів сім’ї протягом року перед зверненням за субсидією купував товари або послуги на 50 тис. грн. і більше.

8. Якщо є депозит, можна втратити субсидію.

Доходи від розміщення депозитів не враховуються.

9. Субсидія не призначається батькам-пенсіонерам, якщо в їх квартирі зареєстровані повнолітні діти, але фактично не проживають.

Рішення комісії приймається з урахуванням документу, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. За відсутності документа – на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

10. У субсидії відмовлять, якщо хтось із членів сім’ї має земельний пай.

Наявність квартири, машини або земельного паю не впливає на право отримати субсидію.

Який зараз прийнято механізм оформлення субсидії?

Для отримання субсидії необхідно заповнити лише Заяву та Декларацію про доходи. Жодних інших документів не потрібно.

Кожна українська сім’я отримає у поштову скриньку бланк Декларації про доходи, Заяви на отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та інструкцію як їх правильно заповнити.

Зараз підготувати документи для оформлення субсидії та надіслати до відповідної установи можна у декількох, зручних для кожного, варіантів:

  • самостійно подати до місцевих управлінь праці та соціальної політики;

  • самостійно подати до сільських і селищних рад;

  • надіслати рекомендованим листом до органів соціального захисту населення за місцем проживання;

  • відправити через Інтернет (заповнити заяву та декларацію на урядовому сайті subsidii.mlsp.gov.ua)

Як можна дізнатися, що субсидію призначено?

Протягом кількох тижнів з моменту отримання документів соціальна установа письмово повідомить про рішення з приводу надання допомоги та її розміру. Субсидія безповоротно призначається на 12 місяців, а не на півроку, як було раніше. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв.

Ґрунтовні роз’яснення з приводу оформлення житлово-комунальних субсидій можна також отримати у фахівців урядової гарячої лінії за номером 15-45. Телефонна урядова служба працює безкоштовно та цілодобово зі стаціонарних і мобільних телефонів.

Для отримання правових консультацій та безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до:

Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 2-й поверх.

Вільнянського бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, пров. Поліграфічний, 10

Новомиколаївського бюро правової допомоги – смт Новомиколаївка, вул. Соборності, 84

Оріхівського бюро правової допомоги – м. Оріхів, вул. Покровська, 58

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).