назад
15.02.22

Платформа громадської участі – успішний вектор розвитку громад Сумщини

Створення єдиного ресурсного середовища, де представники різних секторів громад Сумщини зможуть отримувати всебічну допомогу та підтримку в своєму розвитку чи можливо це?

У Сумах за участі системи БПД та громадської організації «Сумське громадське коло» відбулася презентація онлайн ресурсного центру «Платформа громадської участі» . Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко презентувала сторінку системи безоплатної правової допомоги під назвою «Правовий азимут», що розташована на Платформі.

 

Захід* відбувся у приміщенні Конгрес-центру СумДУ. При організації презентації Платформи у повній мірі був дотриманий принцип безбар’єрності. Позаяк, бажаючі могли доєднатися до зустрічі із усіх регіонів краю та найвіддаленіших сіл у онлайн форматі.

Безбар’єрність у наданні експертної та ресурсної підтримки місцевих органів влади та активістів Сумської області в напрямку налагодження взаємодії та партнерства, впровадження інструменту громадської участі, розвитку громадського суспільства є метою створення «Платформа громадської участі».

 

На початку зустрічі очільниця ГО «Сумське громадське коло» Ніна Чернявська звернулася до учасників із вітальним словом та подякувала усім партнерам** громадської організації, серед яких –  Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області та наголосила, що створення Платформи стало можливим завдяки їх співпраці.

 «Основним завданням Платформи є створення особливого простору для представників громади. Одним із принципово значущих ролей в цьому відведена системі БПД. Сприяння наближення до громади системи БПД Сумщини в контексті безбар’єрності є основною метою створення сторінки «Правовий азимут» на Платформі», – наголосила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Під час презентації директорка розповіла про кожний із розділів сторінки БПД регіону на «Платформі громадської участі»:

  • Перший розділ – «БЕЗОПЛАТНА ПРАВОВА ДОПОМОГА». Знайомить із системою безоплатної правової допомоги України. Розповідає про те, які бувають види правової допомоги – первинна та вторинна. Стане у нагоді для користувачів також контактна інформація щодо місцевих центрів з надання БВПД та секторів бюро правової допомоги на Сумщині. Для надання правової допомоги використовуються всі доступні способи: телефонний зв’язок, вебсайт, сторінки у соцмережах, канал Youtube, меседжери, про що є також інформація на сторінці.
  • У другому розділі («КОНСУЛЬТАЦІЇ ЮРИСТІВ») зібрані актуальні консультації юристів системи БПД Сумщини з різних галузей права: адміністративного, земельного, кримінального, сімейного, спадкового, трудового, цивільного.
  • Програма «ПРИСКОРЕННЯ ПРИВАТНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО», представлена на Платформі громадської участі у третьому розділі. Він знайомить з реалізацією проєкту метою якого є захист прав власників земель, землекористувачів та територіальних громад, роз’яснення громадянам механізмів і процедур, як користуватися і розпоряджатися своєю землею, гарантування допомоги в судовому захисті порушених прав та протидії рейдерському захопленню земельних ділянок.
  • Четвертий розділ – проєкт «Волонтер БПД», що стартував на Сумщині у 2021 році. Наразі їх налічується в області 15. Основне завдання волонтерів БПД – сприяти регіональним та місцевим центрам з надання безоплатної вторинної правової допомоги у здійсненні їхніх функцій. Про те, як стати волонтером БПД, можна дізнатися із інформації цього розділу.
  • П’ятий розділ присвячений пілотному проєкту «ПРОГРАМА ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ НЕПОВНОЛІТНІХ, ЯКІ Є ПІДОЗРЮВАНИМИ У ВЧИНЕННІ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ»

«За три роки, що діє в Україні Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, 186 дітей. серед них 15 юних мешканців Сумщини, вже отримали можливість виправити ситуацію, що сталася у зв’язку з вчиненням злочину, та розпочати нове життя – суд звільнив їх від кримінальної відповідальності. Потерпілі отримали відшкодування заподіяної шкоди. Ще 64 неповнолітніх, із них 3- підлітки області наразі очікують рішення суду», – зазначила під час виступу Олена Демченко.

  • Останній розділ – «УСПІШНІ КЕЙСИ». Це успішні справи юристів системи безоплатної правової допомоги Сумщини та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Такі історії клієнтів свідчать про реальну допомогу людині, які опинилася у складній життєвій ситуації, яку вона отримала від системи БПД Сумщини.

Довідково:

*Захід відбувся в рамках проєкту «Розбудова  спроможних громад через посилення  громадянського суспільства» – проєкт, що реалізується громадською організацією «Сумське громадське колог» за підтримки Національного фонду демократії  NED.

**Сумська філія ХНУВС, Гендерно-ресурсний центр СумДУ, Центр досліджень регіональної безпеки при СумДУ, Центр соціальних досліджень СумДУ, громадські організації,  з якими у 2022 році Громадською організацією укладено угоду про співпрацю

Спікери: Андрій Лебідь – доктор філософських наук, професор, науковий експерт проєкту;

Олена Демченко – кандидат педагогічних наук, магістр державного управління, директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області;

Алла Федорина – заслужений журналіст України, координатор Сумського прес-клубу;

Крістіна Сахно – фахівчиня Гендерного ресурсного центру СумДУ;

Олег Туляков – кандидат педагогічних наук, доцент, голова громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації;

Олександр Теліженко – доктор економічних наук, професор;

Наталя Горобець – професор кафедри юридичних дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент Сумської філії ХНУВС, членкиня Громадської ради при Сумській облдержадміністрації.

15_02_2022_ПРАВОВИЙ_АЗИМУТ