назад

Порядок сплати штрафу за адміністративне правопорушення

1437651344 podatky 143773575679Подскажи по срокам оплаты штрафа за админправонарушение. Ситуация следующая: 2 марта 2017 года было постановление о штрафе ст. 130 ч. 1 в размере 10200 гривен и госсбор – 320 гривен. О решении суда меня не уведомили. 7 апреля 2017 года я узнал о постановлении суда и подал аппеляционую жалобу и ходатайство об восстановлении срока. 28 апреля 2017 года жалоба была рассмотренна, аппеляционный суд решение они не изменили. Как говорили, у меня было 2 месяца со дня постановления на оплату штрафа. С какого момента действовали эти два месяца со дня суда 2 марта 2017 года или со дня вступления в силу приговора 14 марта 2017года, или же после аппеляционого суда? Есть какое-то время для оплаты ?

       Порядок провадження по виконанню постанови про накладення штрафу визначено главою 27 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

       Відповідно до положень ст. 307 КпАП України штраф має бути сплачений не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови – не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

       Доказом виконання постанови, а саме сплати штрафу являється квитанція банківської установи, оригінал якої необхідно надати до секретаріату суду, у разі добровільної сплати штрафу.

       Згідно ч. 1 ст. 308 КпАП України у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений ч. 1 ст. 307 КпАП України, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби, за місцем проживання порушника, роботи або за місцем знаходження його майна.

     Згідно ч. 2 ст. 308 КпАП України у порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується:

– подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті КпАП України та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

– витрати на облік зазначених правопорушень. Розмір витрат на облік правопорушень визначається Кабінетом Міністрів України.

       Тобто, після закінчення строку для добровільної сплати штрафу, суд, яким винесено постанову, звертається до виконання постанови про накладення адміністративного стягнення у виді штрафу, шляхом надсилання для примусового виконання до відділу державної виконавчої служби, за місцем проживання порушника, роботи або за місцем знаходження його майна, а відділ державної виконавчої служби уповноважений приступити до примусового стягнення подвійного розміру накладеного штрафу.

За роз`ясненнями законодавства та консультаціями з правових питань можна звернутися безпосередньо до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

у Запорізькій області:

– адреса: пр. Соборний, 77, 8-й поверх, м. Запоріжжя 

– телефон: (061) 224-44-50 

– електронна пошта: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

 у Донецькій області: 

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67

– електронна пошта: office.donetsk@legalaid.gov.ua