назад

Працівники системи безоплатної правової допомоги обговорили нюанси пенсійного законодавства

17862778 1310881042322325 624184123964643804 n12 квітня 2017 року у Центрі правової інформації м. Кривий Ріг представники Криворізького Південного об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровської області Ірина Сабірова, Ганна Кірюшкіна та Ганна Головань провели семінар-навчання для начальників та спеціалістів відділів представництва, правової інформації та консультацій Жовтоводського бюро правової допомоги, Першого криворізького та  Другого криворізького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Учасники зустрічі жваво обговорили проблемні питання з якими звертаються громадяни до місцевих центрів, обмінялись досвідом з вирішення цих питань. А також підняли тему законодавчих “прогалин”у цій сфері.

Так, до працівників місцевих центрів та бюро часто звертаються громадянки з питанням чи мають вони право на перерахунок пенсії з настанням пенсійного віку у разі якщо вони вийшли на пенсію достроково. Адже розмір їх пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28  Закону “Про загальнообов’язкове пенсійне страхування”,  було зменшено на 0,5 відсотка за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Згідно закону право на перерахунок пенсії такі громадяни не мають. Це передбачено тим же п. 7-2 Прикінцевих положень вищезазначеного закону: “Зменшення розміру пенсії за віком застосовується протягом усього періоду отримання пенсії незалежно від її виду”. Правники вказують на можливий вихід з такої ситуації – знову вийти на роботу і таким чином “заробити” додаткові відсотки до пенсії: “У разі коли жінка, якій достроково призначено пенсію, до досягнення віку,  працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому випадку після досягнення віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію. Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо особа після досягнення віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.”

У ході зустрічі юристи не лише обмінялись інформацією, але і дізнались багато нового від працівників пенсійного фонду. Так, Ірина Сабірова повідомила, що відтепер до їхнього управління віднесено Апостолівський та Софіївський райони, але прийом громадян здійснюватиметься, як і раніше. Ще одна корисна новина стосувалась роботи веб-порталу Пенсійного фонду України та можливості, зареєструвавшись на ньому, зручно отримувати всю необхідну інформацію зі свого кабінету користувача. Для цього потрібно лише один раз відвідати найближче відділення Пенсійного фонду та взяти відповідну довідку.

Також  корисною була інформація про те, що у Пенсійному фонді України працює контакт-центр, в якому за безкоштовним багатоканальним телефонним номером 0-800-503-53, громадяни можуть отримати відповіді на всі запитання. Кожного робочого дня тижня профільні спеціалісти контакт-центру Фонду надають відповідні роз’яснення та консультації громадянам з тих чи інших питань, що стосується компетенції Фонду.

Директор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Олександр Юрчук подякував представникам Пенсійного фонду за плідну зустріч. А оскільки питання призначення/перерахунку пенсій є одним із найбільш розповсюджених серед клієнтів центру, запропонував подальшу співпрацю, обмін правовою інформацією та спільні заходи.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

Контакт-центр Пенсійного фонду України працює: понеділок – п’ятниця з 08.00 до 20.00 годин; субота – з 8.00 до 14.00; неділя – вихідний день. Для мешканців усіх регіонів  України дзвінки зі стаціонарних телефонів до контакт-центру є безкоштовними.

{gallery}news/2017/04/8{/gallery}