назад
23.05.17

Правники системи БПД розповіли студентам про їх права

18643459 1917935675152224 1729709475 n10 травня 2017 року за ініціативи Молодіжної ради Дніпра у місті пройшов круглий стіл на якому фахівці Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники національної поліції та студентських рад вишів міста спільно обговорили проблемні питання студентів, які проживають  у гуртожитках.

Співробітники Департаменту соціального захисту населення надали учасникам заходу актуальну інформацію щодо права студентів на оформлення субсидії на проживання в гуртожитку, яка відповідно до чинного законодавства нараховується особі індивідуально, залежно від рівня її прибутку (зарплата та стипендія). Якщо ж студент не отримує стипендію та не є офіційно працевлаштованим, субсидія нараховується на основі мінімального прожиткового мінімуму, зазначили фахівці Департаменту.

Присутні на круглому столі також дізналися, що окрім пільгової плати за гуртожиток, кожен студент має право на безкоштовну правову допомогу.

«До первинної правової допомоги відносять консультаційні послуги, допомогу у складанні різних документів та заяв. Вторинна допомога – це складання процесуальних документів та представництво інтересів у судах та інших органах. Таким видом допомоги в Україні мають право користуватися малозабезпечені громадяни, інваліди, внутрішньо-переміщені особи, ветерани війни, зокрема учасники АТО та члени їх сімей, діти-сироти, діти позбавленні батьківського піклування та ін. Зважаючи на розмір стипендії студента, який складає значно менше прожиткового мінімуму, студент входить до категорії малозабезпечених, тому у разі виникнення складної життєвої ситуації може розраховувати на безкоштовну юридичну допомогу», – розповіла інтегратор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Дубовенко.

Одніим з «найболючіших» на круглому столі стало питання цілодобового доступу до гуртожитків. Прокоментував ситуацію інспектор патрульної поліції Дніпра Павло Карманов.

«Кожен гуртожиток має свій статут, якого треба дотримуватися. У разі, якщо студент знає, що запізниться, він мусить завчасно попередити вахтера, і написати заяву про запізнення. Якщо зробити це не вийшло, і на вахті особу не впускають, у такому випадку можна телефонувати «102». Поліція проведе до гуртожитку та оформить випадок як поліцейське піклування», – зазначив Павло Карманов.

В цілому зустріч пройшла злагоджено та продуктивно і можна з упевністю зазначити, що конструктивний діалог відбувся. Важливо також, що молодь Дніпра дізналась про те, що реалізувати свої права на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/05/7{/gallery}