назад

Право ліквадатора наслідків аварії на ЧАЕС на пенсію захищено

31.01.2019Питання пенсійного забезпечення громадян України наразі є найактуальнішим, а його значущість полягає в тому, що це стосується усіх без винятку, різниця лише в часі.

       До Енергодарського бюро правової допомоги звернувся клієнт стосовно визнання дій Енергодарського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Запорізької області в непризначені йому пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку на 10 років, як особі, яка має посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС II категорії – неправомірними, а письмову відмову – незаконною.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги № ММЦ-331 від 16.04.2018 клієнту було призначено адвоката Юлію Чуміліну.

       Адвокат встановила, що клієнт 21.06.2018 звернувся до Енергодарського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області із заявою про призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку на 10 років відповідно до ст. 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», як особі, що був безпосередньо зайнятий на роботах в зоні відчуження по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в період з 01 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року. Однак управління Пенсійного фонду України своїм рішенням відмовило клієнту з тих підстав, що ним не надано довідки за формою №122 для підтвердження періоду роботи у зоні відчуження, а також у первинних документах не вбачається період перебування в зоні відчуження, кількість днів роботи у відповідному місяці та році, населений пункт чи об’єкт, де проводились роботи по ліквідації наслідків аварії, відомості щодо нарахування заробітної плати містять лише загальну суму нарахованої заробітної плати за місяць, відсутній наказ про відрядження в зону відчуження.

       Ознайомившись з доказовою базою, Юлія Чуміліна склала позовну заяву та направила на розгляд в Запорізький окружний адміністративний суд.

       Перевіривши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувались вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджувались, чи є інші факти, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосовувати до цих правовідносин, суд дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню із таких підстав.

       Згідно статті 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вважаються громадяни, які безпосередньо брали участь у будь-яких роботах, пов’язаних з усуненням самої аварії, її наслідків у зоні відчуження у 1986-1987 роках незалежно від кількості робочих днів, а у 1988-1990 роках – не менше 30 календарних днів, у тому числі проведенні евакуації людей і майна з цієї зони, а також тимчасово направлені або відряджені у зазначені строки для виконання робіт у зоні відчуження, включаючи військовослужбовців, працівники державних, громадських, інших підприємств, установ і організацій незалежно від їх відомчої підпорядкованості, а також ті, хто працював не менше 14 календарних днів у 1986 році на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або їх будівництві.

       Відповідно до частини 1 статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 01 липня 1985 року незалежно від кількості робочих днів, а з 01 липня 1986 року по 31 грудня 1967 року – не менше 5 календарних днів, вік виходу на пенсію зменшується на 10 років.

       До звернення за призначенням пенсії позивачем надано: трудова книжка, копія судового журналу, довідка про середній заробіток за вересень 1986 року, посвідчення 2 категорії серії А, довідки про строки перебування у межах зону відчуження суден Укррічфлот у 1986-1987 роках.

       Пунктом 2 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що затверджений Кабінетом Міністрів України від 20.01.1997 № 51 передбачено, що посвідчення є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право   користуватися   пільгами й компенсаціями, встановленими Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок   Чорнобильської катастрофи”, іншими актами законодавства.

       Відповідно до пункту 5 Порядку № 51 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження з 1 липня 1986 р. до 31 грудня 1986 р. від 1 до 5 календарних днів, у 1987 році – від 1 до 14, у 1988 – 1990 роках – не менше 30 календарних днів, на діючих пунктах санітарної обробки населення і дезактивації техніки або на їх будівництві – не менше 14 календарних днів у 1986 році, віднесеним до категорії 3, видаються посвідчення зеленого кольору, серія А.

       Отже, єдиним документом, що підтверджує статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, учасника ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та надає право користування пільгами є посвідчення «Учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильські АЕС» або «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи». Довідки про період роботи у зоні відчуження, про евакуацію, відселення, самостійне переселення, про період проживання та роботи на забруднених територіях тощо є лише підставами для визначення в установленому порядку статусу учасника ліквідації наслідків аварії або потерпілих від катастрофи.

       Таким чином, наявність у позивача посвідчення надає йому право користуватись пільгами, у тому числі, правом на зниження пенсійного віку при призначенні пенсії за віком.

       Також, у вересні 1986 позивач працював на теплоході «Бахмач», що підтверджується копією судового журналу заробітної плати за вересень 1986 рік. Судом встановлено, що теплоход «Басмач» перебував у вересні 1986 року в межах зони відчуження судов Укррічфлота.

       Разом з тим суд вважає необґрунтованими та безпідставними вказані доводи відмови відповідача, а саме відсутності довідки № 122, що підтверджує період роботи у зоні відчуження, так як надані документи позивачем належним чином підтверджують факт перебування його у зоні радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вказані документи були надані відповідачу, однак безпідставно ним не враховані.

       Нагадуємо, що послуги адвоката за рахунок держави ви можете отримати в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Мелітопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

  • адреса: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • телефони: (097) 138-37-64, (0619) 43-00-58, (0619) 43-00-59