назад
08.07.22

Правопросвітництво системи БПД: безпека для людей та доступність інформації

Через війну, яку розв’язала росія в Україні, фахівцям системи надання безоплатної правової допомоги довелось дуже швидко переформатувати правопросвітницьку роботу, керуючись принципами безпеки та доступності правової інформації.

«Попри складнощі перших тижнів війни, ми налагодили правопросвітницьку роботу таким чином, щоб надавати актуальну правову інформацію «людською мовою» всім, хто її потребує. Система надання правової допомоги швидко реагує на виклики сьогодення і намагається бути максимально корисною кожному громадянину України. З початку повномасштабної війни станом на 30 червня 2022 року центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги організували та провели понад 3,7 тис. правопросвітницьких заходів, під час яких було охоплено понад 108,9 тис. осіб», – зазначила перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка.

Правопросвітницькі заходи проводяться на теми, які зараз найбільше хвилюють українців: щодо документування воєнних злочинів, пільг та гарантій для внутрішньо переміщених осіб, соціального захисту, трудового права під час воєнного стануА також допомоги постраждалим від сексуального насильства в умовах війни, запобігання домашньому насильству, дотримання прав дітей, щодо земельного права та ознайомлювальні заходи про можливість отримати послуги безоплатної правової допомоги.

Правові майданчики онлайн

Київщина поступово оговтується після активних бойових дій і часткової окупації. Поки там перебували ворожі війська, правопросвітницькі заходи не проводилися з міркувань безпеки. Зараз значна частина правопросвітницьких заходів проводиться онлайн, насамперед це заходи для студентської спільноти, учнівської молоді та трудових колективів, які працюють дистанційно, та люди, що вимушено покинули свій дім. Ці онлайн-заходи транслюються на офіційних сторінках центрів у соціальних мережах центрів і мають великий попит.

Активно співпрацює зі студентською спільнотою і Житомирщина. Працівники системи БПД постійно на зв’язку з навчальними закладами та осередками гуртування молодих людей. Періодично проходять інтерактивні зустрічі зі студентами у форматі коротких лекцій та практичних завдань.

Правопросвітництво за кордоном

На тимчасово окупованих територіях Луганщини, Донеччини, Харківщини та Запорізької області відсутність зв’язку та розтрощені точки доступу до правової допомоги зупинили правопросвітницьку діяльність.

Але Регіональний центр з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях співпрацює з багатьма міжнародними організаціями, які наразі активно допомагають українцям за кордоном. Фахівці центру спільно з партнерами організували серію «міжнародних» онлайн-заходів, для українців, які отримали прихисток в Італії. Заходи відбувалися в форматі «запитання-відповідь» і до нього долучились понад 400 українців. Потім записи були розповсюджені в інтернет-спільнотах українців, які зараз перебувають в інших країнах.

«Ми переконалися, що є величезний попит на правопросвітницькі заходи для українців, які перебувають за кордоном. Тому незабаром плануємо провести ще кілька таких «міжнародних» онлайн-заходів за участю працівників системи БПД», – розповіла фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій та Запорізькій областях Крістіна Мачулян.

«ПРАВОкуємо» та проводимо кінопокази

Точки доступу до правової допомоги у Дніпропетровській області містяться дуже близько до лінії фронту. Проте правопросвітницька робота фахівців системи БПД Дніпровщини не зупинялася з 24 лютого, хоча правові заходи зазнали змін не лише в умовах роботи, а й у своїй тематиці та ключовій аудиторії.

Так, фахівці Криворізького місцевого центру з надання БВПД у співпраці з місцевим телебаченням проводять серію правових відеоуроків «ПРАВОкуємо». На початку війни ці відеоуроки були призупинені, але згодом відновилися, і аудиторія програми зросла.

«Партнерка з органу місцевого самоврядування розповіла мені, що до неї приїхала родичка з іншої області, яка дивилась місцеве телебачення і зазначила, що в Кривому Розі з правовими запитаннями ходити нікуди не треба, все по телебаченню розказують. У той самий час йшла наша програма «ПРАВОкуємо», – ділиться фахівчиня Криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожемяка.

Відновилися також й кінопокази як один з форматів правопросвітництва. Так, Первомайський та Чугуївський місцеві центри з надання БВПД, що на Харківщині, за допомогою контенту Docudays UA організовують кінопокази, добираючи фільми з урахуванням реалій сьогодення.

«В умовах війни чимало охочих переглянути та обговорити документальне кіно, що завжди відгукується в думках та серцях глядачів. Фільми є інструментами, які, при вмілому модеруванні, дозволяють актуалізувати певні правові аспекти сьогодення», – говорить директорка Первомайського місцевого центру з надання БВПД Ірина Шевченко.

Інформаційні хвилинки для ВПО

З нових форматів правопросвіти на Дніпровщині, Львівщині, Кіровоградщині, Вінниччині, Полтавщині та в інших областях популярності набули швидкі інформаційні хвилинки для внутрішньо переміщених осіб, які звернулись до гуманітарних штабів і чекають на свою чергу. Часто фахівці системи БПД проводять вуличне інформування біля волонтерських та гуманітарних штабів, а також влаштовують заходи в гуртожитках, готелях, школах. До правопросвітництва долучаються й працівники системи БПД з інших регіонів, які були змушені покинути свої домівки через війну.

Львівщина стала гуманітарним хабом, прихистком для сотень тисяч переселенців з регіонів, де проходили бойові дії. Тому суттєва доля правопросвітництва, звісно, присвячена питанням ВПО. Проте свою актуальність не втратили земельні питання, особливо у зв’язку з введенням воєнного стану. Тож фахівці системи БПД Львівщини виїжджають у віддалені села та продовжують розповідати землевласникам про новації у земельній сфері.

Військовослужбовцям – про їхні права

Полтавщина активно взялась за правопросвітництво серед військовослужбовців. У той час, коли наші захисники боронять нашу Батьківщину, юристи системи БПД працюють на правовому фронті та захищають права громадян, у тому числі і наших захисників.

Питання прав та обов’язків військовослужбовців, їх фінансування, організації речового забезпечення, порядку взяття на квартирний облік, можливості переведення військовослужбовця до іншої частини, а також пільги для військовослужбовців та учасників бойових дій – всі ці питання висвітлюють фахівці системи БПД на правопросвітницьких заходах.

«Для нас почесно проводити заходи для наших захисників. Розповідаючи про права військовослужбовців, про послуги системи безоплатної правової допомоги, ми наближаємо таку бажану для нас всіх перемогу», – говорить юрист Полтавського бюро правової допомоги №1 Юрій Ночовний.