назад

Правопросвітницький захід в рамках інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство»

15 липня 2019 року головний спеціаліст організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Дарина Бурба та заступник  начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасія Гречка на базі БО «Меридіан» спільно провели правопросвітницький захід в рамках інформаційної кампанії «Відповідальне батьківство» для ініціативної групи жінок, які представляли філіал БО «Легалайф-Україна» в Полтавській області та Регіональним представником Всеукраїнського об’єднання наркозалежних жінок «ВОЛНА» Яніною Стамбовською.

Під час зустрічі фахівці інформували стосовно «Протидії домашньому насильству щодо дітей та жінок».

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» постраждалою від домашнього насильства вважається – особа, яка не досягла 18 років та зазнала домашнього насильства у будь-якій формі або стала свідком (очевидцем) такого насильства.

Предметом регулювання цього Закону є правовідносини, що виникають у процесі запобігання та протидії домашньому насильству.

Дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання поширюється на таких осіб: подружжя; колишнє подружжя; наречені; мати (батько) або діти одного з подружжя (колишнього подружжя) та інший з подружжя (колишнього подружжя); особи, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у шлюбі між собою, їхні батьки та діти; особи, які мають спільну дитину (дітей); батьки (мати, батько) і дитина (діти); дід (баба) та онук (онука); прадід (прабаба) та правнук (правнучка); вітчим (мачуха) та пасинок (падчерка); рідні брати і сестри; інші родичі: дядько (тітка) та племінник (племінниця), двоюрідні брати і сестри, двоюрідний дід (баба) та двоюрідний онук (онука); діти подружжя, колишнього подружжя, наречених, осіб, які мають спільну дитину (дітей), які не є спільними або всиновленими; опікуни, піклувальники, їхні діти та особи, які перебувають (перебували) під опікою, піклуванням; прийомні батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, їхні діти та прийомні діти, діти-вихованці, діти, які проживають (проживали) в сім’ї патронатного вихователя, а також на інших родичів, інших осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки, за умови спільного проживання, а також на суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Постраждала дитина має всі права постраждалої особи, реалізація яких забезпечується з урахуванням найкращих інтересів дитини, її віку, статі, стану здоров’я, інтелектуального та фізичного розвитку. На період усунення причин і наслідків насильства дитина влаштовується до родичів або у сім’ю патронатного вихователя. Головною умовою є – створення належних умов для проживання, виховання, навчання та реабілітації дитини. Захист інтересів постраждалих дітей крім органів влади можуть здійснювати повнолітні родичі дитини, які не є кривдниками.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.