назад

Представник Першого дніпровського місцевого центру з надання БВПД допоміг у суді захистити права вкладника банку

IMG 336111Громадянка О*., мешканка м. Дніпро, звернулась до Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у зв’язку з порушенням її прав вкладника. Справа в тому, що її не було включено до Загального Реєстру вкладників ПАТ «Банк Михайлівський», які отримують кошти в межах гарантованої суми відшкодування за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Це було вчинено через рішення уповноваженої особи Фонду про визнання нікчемним зарахування належних вкладниці коштів на її поточний рахунок. Вкладниця з такими діями незгодна, адже у результаті відбулось порушення її прав та законних інтересів як власника коштів, та вкладника в розумінні Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Захист інтересів громадянки О.* було доручено начальнику відділу представництва центру Ігорю Любарському. Правник зібрав необхідну доказову базу та підготував адміністративний позов щодо визнання незаконними дій уповноваженої особи Фонду, зобов’язання вчинити певні дії та виступав представником позивачки у суді.

У результаті постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 6 вересня 2017 року позовні вимоги громадянки О*. було задоволено в повному обсязі та її право на отримання коштів за депозитним вкладом у ПАТ «Банк Михайлівський» поновлено.

Правники Першого дніпровського центру з надання БВПД звертають увагу громадян, що згідно зі статтею 1060 Цивільного кодексу України  за договором банківського вкладу незалежно від його виду банк зобов’язаний видати вклад або його частину на першу вимогу вкладника. (Окрім вкладів, зроблених юридичними особами на інших умовах повернення, які встановлені договором(.

Саме з метою захисту прав вкладників було  прийнято  Закон України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”. Документ, зокрема, визначає порядок виплати відшкодування за вкладами та засади діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Фонд виконує спеціальні функції у цій сфері. Органи державної влади та Національний банк не мають права втручатися в діяльність Фонду щодо реалізації законодавчо закріплених за ним функцій і повноважень. Тобто Фонд має статус установи, що стоїть вище державних органів, понад державою. Його основне завдання – забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Кожний вкладник може отримати від Фонду щонайменше 200 тис грн. Але є непоодинокі випадки не включення до реєстру вкладників та ненадання фонду інформації щодо вкладника. У зв’язку з визнанням за останні роки проблемними  більше третини від загальної кількості банківських установ України, тисячі вкладників не можуть отримати свої гроші. Єдиним виходом для вкладника є звернення до суду за захистом своїх прав.

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.