назад

Представники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД стали на захист інтересів зеленодольців

18839322 1365160160227746 2732354500943251348 n6 червня 2017 року у місті Зеленодольськ відбулась позачергова сесія міської ради на якій розглядали проблемні питання, що стосуються взаємовідносин побутових споживачів газу з газопостачальниками. У сесії взяли участь активний громадський діяч з Кривого Рогу, депутат Криворізької міської ради Андрій Немченко (ГО “Земляки з Криворіжжя”), юрист Дмитро Смик, представники газопостачальної компанії ПАТ «Дніпропетровськгаз”, а також представники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД: Володимир Шишов, начальник відділу представництва, Наталя Кожем’яка, начальник відділу правопросвітництва, Ганна Оконна, керівник Апостолівського бюро правової допомоги.

 

Слід зазначити, що проблеми з газопостачальниками вже давно турбують багатьох мешканців міст Зеленодольська, Жовтих Вод, Кривого Рогу. Тож після обговорення і висловлення чіткої і узгодженої позиції юристів, які вже мають досвід у відстоюванні прав мешканців у стосунках з підприємством-монополістом, депутати на сесії прийняли рішення звернутись до ПАТ “Дніпропетровськгаз” щодо здійснення перерахунку платежів за газ для побутових споживачів та до Апостолівського районного суду щодо акцентування уваги на винятковій суспільній значимості питання, що вже перебуває на розгляді.

Хоч судової практики у цьому питанні ще не так багато, шлях судової боротьби — єдиний правовий спосіб довести нерівність умов, в які ставить монополіст споживачів при встановленні загальнобудинкових та індивідуальних лічильників природного газу. На цьому акцентували увагу у своїх виступах правники.

Так, юрист-правозахисник Андрій Немченко уже зміг отримати перемогу у 22 справах проти ПАТ “Дніпропетровськгаз” щодо визнання незаконними актів про порушення та нарахування споживачам природного газу за граничними нормами. Він розповів, що вартість індивідуальних лічильників газу вже закладено у тариф, який виставлявся до сплати споживачам з 2011 року, що підтверджують відповідні постанови НКРЕКП. При цьому встановлення загальнобудинкових лічильників на стіні будинку вимагає відповідного погодження, адже це об’єкт підвищеної небезпеки.

Начальник відділу представництва Першого криворізького місцевого центру Володимир Шишов ознайомив присутніх з перебігом справи та правовою позицією щодо захисту прав споживача якого вже 10-й місяць поспіль відключено від газу за відмову мешканців встановлювати загальнобудинковий лічильник;  щодо оскарження дій з визнання незаконним акту про порушення та нарахування за граничними нормами споживання газу; визнання незаконними дій щодо припинення газопостачання споживачам у разі їхньої відмови від установки загальнобудинкового приладу обліку газу, захисту прав споживача у справі про стягнення заборгованості за донарахований об’єм природного газу за актом про порушення (клієнту місцевого центру доведеться сплатити лише 900 грн. з нарахованих 40 тис. грн.).

«Оскільки питання стосунків споживач-постачальник перебуває у площині договірних відносин, то найдієвішим методом боротьби зі свавіллям підприємств-монополістів є активна позиція самих мешканців і звернення до суду для оскарження дій підприємства-постачальника послуг, – зазначила у своєму виступі начальник відділу правопросвітництва Наталя Кожем’яка. – Безоплатна правова допомога — це той інструмент, який допоможе соціально незахищеним верствам населення захистити свої права, адже адвокат за рахунок держави зможе забезпечити кваліфікований захист та представництво інтересів в суді».

По закінченні сесії відбулись на громадські слухання, де перед широким загалом зі своїми позиціями виступили секретар Зеленодольської міської ради Елена Ярошенко, голова Апостолівської районної ради Віктор Мудрий, представники газопостачальної компанії, системи безоплатної правової допомоги, прокуратури, БФ” Агенція місцевого розвитку, м.Зеленодольськ, активні мешканці міста Микола Стадник, Дмитро Невеселий, Віктор Волков.

Під час заходу присутні окрім всього іншого дізнались правову позицію начальника відділу представництва Володимира Шишова, а також отримали інформацію про те, яким чином можна себе захистити, звернувшись на прийом до Апостолівського бюро правової допомоги. Принагідно у ході зустрічі присутнім представили нового керівника Апостолівського бюро правової допомоги Ганну Оконну, яка висловила готовність працювати, захищаючи інтереси мешканців та громади, та анонсувала прийом у Зеленодольську, який відбудеться у найближчий четвер.

Як показав захід, винятково важливими є узгоджені дії та співпраця в напрямку захисту прав населення та проведенні правопросвітницької роботи з метою підвищення правової свідомості громадян.

Нагадуємо, що Апостолівське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Апостолове, вул. Центральна,63, 1-й поверх, тел. 9-12-90. Прийом здійснюється з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00 без обідніх перерв (у п’ятницю — короткий день). У Зеленодольську проходять виїзні прийоми — щочетверга з 9.00 до 13.00 у приміщенні виконкому Зеленодольської міської ради.

Гаряча лінія системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/06/9{/gallery}