назад

15232192 552647278259566 1544503660917881759 n

18 листопада 2016 року в Підволочиському бюро правової допомоги керівник бюро Андріана Левак провела консультування громадян спільно з адвокатом Василем Місечком. Громадянам роз’яснили порядок встановлення земельного сервітуту та деякі питання оформлення спадщини за законом.

Зокрема, спадкування за законом здійснюється в порядку черговості. Згідно із цивільним законодавством передбачено п’ять черг спадкоємців. Кожна наступна черга спадкоємців успадковує майно у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, відчуження їх від спадкоємства, неприйняття ними спадку або відмови від його ухвалення.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

В першу чергу право на спадкування згідно із законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який його пережив, батьки.

В другій черзі спадкоємців: рідні брати і сестри спадкодавця, його бабуся і дідусь, як з боку батька, так і з боку матері.

Третя черга – рідні дядьки і тітки спадкодавця.

У четверту чергу входять особи, які проживали із спадкодавцем однією сім’єю не менше п’яти років до моменту відкриття спадщини.

П’ята черга – це інші родичі спадкодавця до шостого ступеня спорідненості включно, також особи, що знаходилися на утриманні у спадкодавця.

Існують випадки, коли законом допускається зміна черговості одержання права на спадкування.

Черговість отримання права на спадщину, зі слів Василя Місечка, може бути змінена шляхом укладення зацікавленими спадкоємцями відповідного договору, який повинен бути нотаріально засвідчений і не має порушувати прав спадкоємців, що не беруть у ньому участі, а також спадкоємців, що мають право на обов’язкову частку в спадку. “Такий договір може бути укладений після відкриття спадщини”, —  додала Андріана Левак.

Наприкінці консультування Андріана Левак та Василь Місечко роз’яснили громадянам зміст статті 100 Земельного кодексу України, яка стосується порядку встановлення земельних сервітутів. Відповідно до цієї статті сервітут може бути встановлений договором, законом, заповітом або рішенням суду. Земельний  сервітут може належати власникові (володільцеві) сусідньої земельної ділянки, а також іншій конкретно визначеній особі (особистий сервітут). Він також може бути встановлений договором між особою, яка вимагає його встановлення та власником (володільцем) земельної ділянки. Цей вид сервітуту підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Підволочиське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80 (І поверх), тел.-факс.: (03543) 2-10-19.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти можна переглянути тут:  

Тернопільський місцевий центр;

Кременецький місцевий центр;

Чортківський місцевий центр.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.