назад

В Підволочиському районі вели мову про підстави позбавлення батьківських прав та попередження насильства в сім’ї

15216255 1207150455997207 270374422 o

16 листопада 2016 року в приміщенні Підволочиської районної державної адміністрації керівник Підволочиського бюро правової допомоги Андріана Левак спільно із начальником служби у справах дітей Підволочиської районної державної адміністрації Уляною Карпець забезпечили роботу мобільного консультаційного пункту. Також відбувся урок правових знань в Підволочиському професійному будівельному ліцеї, мета якого — попередження насильства в сім’ї.

За правовою допомогою до Андріани Левак та Уляни Карпець звернулись 11 осіб, яким працівники надали вичерпні юридичні консультації з питань, що стосуються поновлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення батьківських прав, оформлення спадщини від імені неповнолітнього. Андріана Левак та Уляна Карпець також проконсультували громадян щодо здійснення одноразового правочину від імені неповнолітнього, позбавлення батьківських прав та правових наслідків їх позбавлення.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Стаття 164 Сімейного кодексу України визначає підстави позбавлення батьківських прав: мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона/він:

•не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

•ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини;

•жорстоко поводяться з дитиною;

•є хронічними алкоголіками або наркоманами;

•вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

•засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Мати, або батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття щодо усіх своїх дітей, або когось із них.

Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування.

Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

15218403 1207172202661699 64594516 n

Також стаття 166 Сімейного кодексу України декларує правові наслідки позбавлення батьківських прав.

Особа, позбавлена батьківських прав:

•втрачає особисті немайнові права щодо дитини та звільняється від обов’язків щодо її виховання;

•перестає бути законним представником дитини;

•втрачає права на пільги та державну допомогу, що надаються сім’ям з дітьми;

•не може бути усиновлювачем, опікуном та піклувальником;

•не може одержати в майбутньому тих майнових прав, пов’язаних із батьківством, які вона могла б мати у разі своєї непрацездатності (право на утримання від дитини, право на пенсію та відшкодування шкоди у разі втрати годувальника, право на спадкування);

•втрачає інші права, засновані на спорідненості з дитиною.

Особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов’язку щодо утримання дитини.

Андріана Левак та Уляна Карпець роз’яснили громадянам як оформлювати спадщину від імені неповнолітнього та здійснювати від його імені одноразові правочини.

Окрім того, Андріана Левак провела урок правових знань в Підволочиському професійному будівельному ліцеї з метою попередження насильства в сім’ї та можливістю одержання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час уроку вона ознайомила студентів із Законом України “Про попередження насильства в сім’ї” та іншими нормативно-правовими актами, дія яких спрямована на попередження, уникнення та виявлення насильства в в сім’ї.

Зі слів Андріани Левак, “насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї відносно іншого її члена, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю”.

Як проінформувала Андріана Левак, існує декілька видів насильства в сім’ї, а сама: фізичне, сексуальне, психологічне та економічне. Жертвою насильства є член сім’ї, який постраждав від фізичного, сексуального, психологічного чи економічного насильства з боку іншого члена сім’ї.

Очільниця бюро надала присутнім перелік органів та установ, на які покладається здійснення заходів із попередження насильства в сім’ї.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

1. Спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї;

2. Служба дільничних інспекторів поліції та інспекція ювенальної поліції;

3. Органи опіки та піклування;

4. Спеціалізовані установи для жертв насильства в сім’ї:

– кризові центри для жертв насильства в сім’ї та членів сім’ї, стосовно яких існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї;

– центри медико-соціальної реабілітації жертв насильства в сім’ї.

Підставами для вжиття заходів із попередження насильства в сім’ї є:

– заява про допомогу жертви насильства в сім’ї або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства;

–  висловлене жертвою насильства в сім’ї або членом сім’ї бажання на вжиття заходів з попередження насильства в сім’ї в разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто;

– отримання повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї.

У кінець заходу уроку керівник бюро ознайомила студентів з основними положеннями Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, розповіла які є суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу, зазначені у статті 14 цього Закону.

Звернутися до Підволочиського бюро правової допомоги можна за адресою: смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80 (І поверх), тел.-факс: (03543) 2-10-19.

Також в області працює три місцеві центри з надання БВПД та чотирнадцять бюро правової допомоги. Їх контакти:

Тернопільський місцевий центр — м. Тернопіль, вул. Шпитальна,7, тел.: 52-15-20, 068-355-13-63;

Кременецький місцевий центр — м. Кременець, вул. Шевченка,59а, тел.: 098-249-77-47;

Чортківський місцевий центр — м. Чортків, вул. Шевченка,54, тел.: 067-130-01-73.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.