назад
10.03.23

Про шлюб і сім’ю – мовою закону зі студентами Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства

Фахівці Лівобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги під час онлайн-зустрічі зі студентами і викладачами Київського фахового коледжу туризму та готельного господарства обговорили правові відмінності зареєстрованого і незареєстрованого шлюбу, норми Сімейного кодексу України та особливості регулювання шлюбних відносин в умовах воєнного стану.

Перш за все молодь дізналася, як  саме Сімейний кодекс визначає поняття шлюбу, особисті немайнові і майнові права, обов’язки подружжя, як загалом регулює сімейні відносини. Говорили про порядок укладання шлюбу і його правові наслідки, про правове регулювання питання походження дитини та майнові відносини батьків і дітей.

Головне, що мали зрозуміти студенти, що сімейні відносини – щоденна і важка робота, яка регулюється морально-етичними цінностями, нормами суспільної поведінки і, безперечно, Сімейним кодексом України.

«Сімейні відносини можуть бути як зареєстрованими у місцях реєстрації актів цивільного стану, так і без державної реєстрації шлюбу.  Проте, відсутність штампа в паспорті не значить, що під час кризи сімейних  відносин або їх розірвання, на членів такої сім’ї  не чекатимуть поділ майна чи виплата аліментів. Єдина відмінність – потрібно буде доводити у суді свої сімейні відносини», – в.о. директорки Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Лілія Йолкіна.

Отож, обговорюючи юридичні проблеми, які часто виникають у людей, що перебувають у незареєстрованому  шлюбі, представники місцевого центру Лариса Вербіло та Лілія Йолкіна наводили приклади з власної юридичної практики, які ілюстрували вирішення тих чи інших  питань, доводячи, що законодавчо держава Україна захищає права всіх своїх громадян, регулюючи їхні відносини. Так, наприклад, дія Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» поширюється і на осіб, які спільно проживають однією сім’єю, ведуть спільний побут але не перебувають у шлюбі.

Особливу увагу учасники зустрічі приділили розмові про особливості регулювання шлюбних відносин в умовах воєнного стану. Зокрема, говорили про можливості укладання шлюбу, реєстрації народження дітей, що народилися на окупованій території чи закордоном, розлучення за кордоном.

«Війна не лише стала неабияким випробуванням для багатьох сімей, а й додала проблем до правового регулювання цих відносин. Варто зауважити, що більша частина клієнтів центру звертається до нас саме у зв’язку з проблемами, які так чи інакше стосуються шлюбно- сімейних відносин, а сімейні спори – найбільш поширені у судовій практиці», – зазначила головний юрист відділу безоплатної правової допомоги  Лівобережного київського місцевого центру з надання БВПД Лариса Вербіло.