назад

Про умови перебування осіб похилого віку у стаціонарних геріатричних відділеннях консультували у Великих Бережцях, що на Кременеччині

30739171 766671393523819 687664915955056640 n

Нещодавно, фахівці Кременецького місцевого центру Ольга Бондар, Ярослав Лис та Тетяна Точинська  проведи виїзний прийом громадян у приміщенні Великобережецького стаціонарного геріатричного відділення Кременецького районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).       

Громадяни похилого віку користуються всіма соціально-економічними і особистими правами і свободами, закріпленими Конституцією України, іншими законодавчими актами. Дискримінація громадян похилого віку в галузі праці, охорони здоров’я, соціального забезпечення, користування житлом та в інших сферах забороняється. Державою гарантовано  право на матеріальне забезпечення згідно з чинним законодавством. Це право гарантується виплатою пенсій, соціальних допомог  у грошовому та натуральному вигляді, наданням соціальних послуг. Постановою Кабінету міністрів України №1417 від 29 грудня 2009 року  затверджено перелік соціальних послуг, умови та порядок їх надання структурними підрозділами територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

30727178 766671400190485 6958704973597114368 n

Даною постановою визначено, що стаціонарне відділення для постійного або тимчасового проживання територіального центру (далі — стаціонарне відділення) утворюється для обслуговування не менш як 10 і не більш як 50 одиноких громадян (обмеження щодо граничної чисельності громадян у стаціонарному відділенні, що встановлено цим пунктом, набирає чинності з 1 січня 2015 р.), до якого на постійне або тимчасове проживання, повне державне утримання безоплатно приймаються одинокі громадяни похилого віку, інваліди (які досягли 18-річного віку), хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які відповідно до висновку лікарсько-консультаційної комісії закладу охорони здоров’я за станом здоров’я не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього догляду та допомоги, соціально-побутових, соціально-медичних та інших соціальних послуг.

У такому стаціонарному відділенні громадяни перебувають на повному державному утриманні, одержують необхідні їм соціальні послуги та відповідно до встановлених норм забезпечуються:

1) житлом, одягом, взуттям, постільною білизною, м’яким і твердим інвентарем і столовим посудом;

2) раціональним чотириразовим харчуванням, у тому числі з урахуванням віку і стану здоров’я, у межах натуральних норм харчування, передбачених для мешканців інтернатних установ;

3) цілодобовим медичним обслуговуванням;

4) слуховими апаратами, окулярами, протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування (крім моторизованих), медикаментами відповідно до медичного висновку;

5) комунально-побутовим обслуговуванням (опалення, освітлення, радіофікація, тепло-, водопостачання тощо).

Перебування громадянина у стаціонарному відділенні припиняється за погодженням з відповідним управлінням праці та соціального захисту населення на підставі письмової заяви громадянина за наявності інформації про нове місце проживання і забезпечення йому постійного стороннього догляду.

Під час проведення заходу розповсюджено буклети «Я МАЮ ПРАВО!» та інформаційні матеріали з питань захисту прав громадян, а також брошури з інформацією про безоплатну правову допомогу.

Нагадуємо, що до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна звернутися за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел.: (03546) 2 52 33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).