назад

Разом проти катувань – за людську гідність

IMG 36196 квітня 2016 року у приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області відбувся Круглий стіл «Запобігання катуванню та жорстокому поводженню в Дніпропетровській області», організований Громадською організацією «Нікопольський центр духовної та соціально-психологічної реабілітації «Відкриті двері». Під час Круглого столу був підписаний Меморандум між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги та ГО «Нікопольський центр духовної та соціально-психологічної реабілітації «Відкриті двері».

Питання до обговорення у рамках заходу стосувалися об’єднання зусиль для зниження тортур і жорстокого поводження до осіб, які перебувають під вартою і в місцях позбавлення волі в Дніпропетровській області шляхом організації спільних заходів, спрямованих на виявлення фактів і фіксацію випадків катувань і жорстокого поводження до осіб, які перебувають під вартою, і містяться в кримінально виконавчих установах, шляхом збору інформації із залученням адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу у кримінальному процесі.

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Яцуба, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Ніна Тутова, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Антон Донецький, директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва, директор Другого місцевого центру з надання БВПД Євген Пивовар, директор Третього місцевого центру з надання БВПД Андрій Прокопенко, адвокат ГО «Відкриті двері» Сергій Мойсак, регіональний представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Дніпропетровської області Тетяна Кокшарова, керівник Центру правової допомоги ГО «Нікопольський центр духовної та соціально-психологічної реабілітації «Відкриті двері» Ірина Лось, адвокат проекту «Вместе против пыток – за человеческое достоинство» з м. Одеси Наталя Маркочева.

Яцуба Людмила та Ірина Лось відкрили Круглий стіл привітальним словом та запросили всіх учасників до  обговорення.

 «Сучасне суспільство створило досить розгалужену правову систему з відповідними інституціями, які дозволяють попереджати, відстежувати та контролювати прояви катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання. Проте, не зважаючи на подібні попереджувальні заходи, в Україні трапляються непоодинокі, а інколи систематичні випадки катувань та інших жорстоких поводжень стосовно осіб, які перебувають у місцях несвободи», – зазначила Ірина Лось.

Учасники круглого столу обговорювали також розробку моніторингових форм, обробку та підготовку звіту з виявлення фактів та фіксацію випадків катування та жорстокого поводження до осіб, які знаходяться під вартою та утримуються в кримінально виконавчих установах, обопільне сприяння розповсюдженню наданих правових інформаційних матеріалів, розповсюдженню друкованої продукції та інформації в Інтернет ресурсах.

Насамкінець Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області висловив свою підтримку ГО «Нікопольський центр духовної та соціально-психологічної реабілітації «Відкриті двері» та висловив бажання сприяти обопільному розповсюдженню наданих правових інформаційних матеріалів.

IMG 3620

IMG 3625

IMG 3629

IMG 3626

IMG 3630

IMG 3632

IMG 3642

IMG 3648

IMG 3651

IMG 3660

IMG 3662