назад

Рівний доступ до права для кожного українця

Бюро правової допомоги, утворені 1 вересня 2016 року, стали для українців ключовими точками у доступі до права та правосуддя. З їх утворенням у чотири з половиною рази зросла кількість звернень у цивільних та адміністративних справах, і сьогодні дві третини таких звернень реєструють саме бюро. З нагоди дворіччя відкриття бюро у Києві відбулася прес-конференція «Правова допомога поруч», аналогічні підсумкові заходи пройшли у всіх регіонах країни.

 

«ПРАВОВА ДОПОМОГА ПОРУЧ»

«Бюро правової допомоги за два роки завоювали довіру українців та зруйнували стереотип про те, що безоплатне це неякісне. У людей у віддалених населених пунктах з’явилася реальна можливість безоплатно отримати кваліфіковану правову допомогу. Сьогодні це те місце, куди будь-яка людина може звернутись з будь-якою правовою проблемою, де її вислухають та не залишать напризволяще у складній життєвій ситуації», – переконаний Міністр юстиції України Павло Петренко

За два роки роботи фахівці бюро надали близько 729 тисяч роз’яснень та консультацій з правових питань. Це роз’яснення як оформити спадщину чи зареєструвати земельну ділянку, хто має пільги та як їх оформити, у чому суть пенсійної та медичної реформ тощо. За потреби фахівці бюро допоможуть скласти заяву чи підготувати інші правові документи.

«Той правовий вакуум, коли українці не знали своїх прав і не вміли їх захищати, сьогодні практично заповнений системою безоплатної правової допомоги. Робота бюро правової  допомоги спрямована на те, аби люди не були безпорадними перед життєвими проблемами, мали поруч професійного правника, робота якого оплачується державою», – резюмував директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Звернувшись до них, можна безоплатно отримати фахову правову консультацію щодо законодавства та алгоритму дій для вирішення своєї правової проблеми. Соціально вразливі категорії, такі як малозабезпечені особи, учасники антитерористичної операції, внутрішньо переміщені особи, діти, постраждалі від домашнього насильства тощо, мають право безоплатно отримати правову допомогу для відновлення порушених прав у суді. Їм буде призначений адвокат чи фахівець бюро, який складе необхідні процесуальні документи та представить інтереси, а його правові послуги оплатить держава.

За два роки роботи бюро – це майже 53 тисячі випадків здійснення представництва інтересів клієнтів та складення процесуальних документів. З них 45% (близько 24 тисяч) – така правова допомога надана працівниками бюро.

Також бюро правової допомоги здійснюють активне правопросвітництво з метою посилення правової спроможності територіальних громад України. На практиці це означає, що фахівці бюро здійснюють виїзди у найвіддаленіші населені пункти, планують та беруть участь в реалізації правоосвітніх заходів для дітей та молоді, професійних та соціальних груп, консультують у межах роботи дистанційних та мобільних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги. 

Важливим напрямом роботи бюро є безпосередня реалізація загальнонаціонального прапопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» на місцях.

З утворенням бюро суттєво зросла кількість звернень за правовою допомогою, адже українцям, які раніше через необізнаність та скрутне матеріальне становище були фактично позбавлені можливостей захистити свої права, сьогодні не потрібно їхати до обласного центру. Тож якщо за рік до відкриття бюро зареєстровано близько 121 тисячі звернень у цивільних та адміністративних справах, то за рік їх роботи – це вже майже 551 тисяча звернень. За другий рік роботи бюро до системи безоплатної правової допомоги з таких питань звернулися уже понад 618 тисяч разів. 

Найчастіше мешканці  громади звертаються  із питаннями, що стосуються  спадкового, сімейного, договірного та  земельного права.

Сьогодні в Україні працює 432 бюро правової допомоги, що функціонують у малих містах та селищах – від 11 до 26 у кожному регіоні. 

Дізнатися адреси бюро правової допомоги можна зателефонувавши до єдиного контакт-центру за номером 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України). 

Переглянути відео з прес-конференції можна на сайті Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ».

 Довідково:

Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість для кожного отримати безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у передбачених законом випадках.

Правові послуги, які надають адвокати та фахівці системи безоплатної правової допомоги, оплачує держава.

Безоплатна первинна правова допомога включає такі види правових послуг, як надання правової інформації, надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

Із 1 січня 2013 року безоплатна вторинна правова допомога в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт, які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Призначення адвоката для захисту таких осіб забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Із 1 липня 2015 року безоплатна вторинна правова допомога надається у повному обсязі – як у кримінальних провадженнях, так і в цивільних та адміністративних справах. Право на представлення інтересів та інші види безоплатної вторинної правової допомоги мають визначені законом категорії осіб, насамперед малозабезпечені, учасники АТО, біженці, діти, особи, які постраждали від домашнього насильства та інші категорії. Для отримання необхідних правових послуг таким особам треба звертатися до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги. 

Бюро правової допомоги утворені 1 вересня 2016 року як структурні підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у малих містах та селищах.

Основними завданнями бюро правової допомоги є:

  • правопросвітництво у територіальних громадах; 
  • надання безоплатної первинної правової допомоги; 
  • надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту);
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

Сьогодні в Україні функціонує 551 точка доступу до правової допомоги, з них 432 бюро правової допомоги.