назад

Що робити коли безпідставно відмовляють у безкоштовному проїзді?

До Романівського бюро правової допомоги звернулася жителька селища Миропіль Вікторія Міщенко (ім’я та прізвище змінені з етичних міркувань, – прим. автора). Жінка цікавилась, що робити, коли водії безпідставно відмовляють у безкоштовному проїзді?» Консультацію, в межах проекту «Я маю право», надали фахівці Романівського бюро правової допомоги.

Водій чи власник автобуса коли відмовляють у пільговому проїзді посилаються на те, що держава їм нічого не компенсує за перевезення. У таких випадках, ви можете посилатися на статтю 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», де вказано:
«Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом».
Безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На сьогодні це 136 гривень. (статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення)
У разі порушення фіксуйте відмову на відео, попросіть контакти свідків. Зібрані дані допоможуть вам у подальшому подати заяву або скаргу до працівників поліції чи до Державної служби України з безпеки на транспорті. А за потребою захистити свої порушені права у суді.
Виникли питання? За юридичною консультацією звертайтесь до місцевих центрів та бюро правової допомоги. Їх адреси та контакти ви можете знайти на сайті http://zhytomyr.legalaid.gov.ua/ua/ у розділі «Місцеві центри».
Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).