назад

СММ ОБСЄ в Україні моніторить стан надання БПД внутрішньо переміщеним особам та учасникам АТО

обсє3

26 квітня 2017 року в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області відбулась зустріч працівників системи БПД на чолі з директором Василем Овдіюком та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, зі спостерігачем спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Лаурою Джеффрі, яка працює у супроводі асистента-перекладача Інни Гордієнко.


Лаура Джеффрі розповіла про діяльність спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні:хто вирішив направити СММ в Україну, хто входить до складу місії, як і де працює місія та основні її цілі. Зокрема спостерігач зазначила, що цілі роботи місії – це збір інформації, звіт про ситуацію з безпекою та встановлення фактів, зокрема, про конкретні події на місцях. Спостерігачі спілкуються з різними групами громадськості – з представниками влади на всіх рівнях, громадянського суспільства, етнічних і релігійних груп, місцевих громад і органів місцевого самоврядування.


IMG 2765


Основне завдання місії – допомогти Україні знизити рівень напруженості і сприяти діалогу між усіма сторонами.


IMG 2783


Лаура Джеффрі тривалий час працювала в зоні конфлікту на сході України. Тому в першу чергу її цікавили питання правової опіки учасників АТО, переміщених осіб.


IMG 2819


Директор РЦ Василь Овдіюк ознайомив спостерігачів із роботою Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, акцентувавши увагу учасників заходу на питаннях надання правової допомоги учасникам бойових дій та внутрішньо переміщених осіб та основних питаннях з якими ці особи звертаються до місцевих центрів.


IMG 2824

Адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та працівники МЦ навели конкретні приклади своєї практики захисту прав учасників АТО, переміщених осіб.

Наприкінці заходу учасники домовилися про обмін інформацією щодо відновлення порушених прав громадян, виявлених під час проведення моніторингової місії.