назад

Студентам та слухачам Житомирського відділення Національної академії внутрішніх справ розповіли про систему БПД

21.09.2016 -studentu21 вересня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Радушинська проінформувала про можливість отримати первинну та вторинну безоплатну правову допомогу, відкриття бюро правової допомоги студентів ІІІ курсу та слухачів Житомирського відділення Національної академії внутрішніх справ.

Заступник директора Регіонального центру розповіла учасникам про становлення та основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Вона нагадала, що у 2013 році в Україні були утворені регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової, що забезпечили доступ до такої допомоги усім затриманим та захист підозрюваних, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

У 2015 році розпочали роботу 100 місцевих центрів з надання БВПД, які забезпечили здійснення представництва інтересів громадян у цивільних та адміністративних судових спорах. У Житомирській області їх чотири: у Бердичеві, Житомирі, Коростені та Новоград-Волинському. Крім того, з 1 вересня нинішнього року розпочали роботу близько 400 бюро правової допомоги по всій території України, які реалізовують функцію правопросвітництва на рівні громад та розширяють мережу точок доступу до безоплатної правової допомоги.

Говорячи про надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях, заступник директора нагадала, що право на неї мають: підозрювані у злочинах затримані слідчими органами особи; особи, які утримаються під вартою у зв’язку із обранням відповідного запобіжного заходу; підозрювані, обвинувачувані у вчиненні кримінального правопорушення, де адвокат призначається слідчим, прокурором, слідчим суддею або судом відповідно до Кримінального процесуального законодавства; особи, засуджені до позбавлення чи обмеження волі тощо.

«Ранній доступ до правової допомоги в разі затримання вважається одним із найбільш важливих позитивних елементів української системи БПД на сьогоднішній день та сприяє забезпеченню рівного доступу до правосуддя. Будь-яка людина, незалежно від матеріального становища, яка була затримана, отримує адвоката протягом двох годин після затримання», – зауважила Наталія Радушинська.

Також вона детально зупинилася на механізмі надання  вторинної правової допомоги, категоріях населення, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та послуги, які надає Житомирський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Майбутні юристи не лише отримали інформацію про основні напрямки діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області, але й познайомилися з кваліфікаційними вимогами, які необхідні для того, щоб у подальшому стати працівником системи БПД.