назад

Суд встановив факт родинних відносин, що мають юридичне значення

sudДо Самбірського місцевого центру з надання БВПД звернулася вдова. Вона розповіла, що після смерті її чоловіка відкрилась спадщина, зокрема на частину його квартири, що знаходиться у місті Самборі.

Відповідно до цивільного законодавства, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки (ч.1 ст.1261 ЦКУ).

Жінка з сином звернулась до приватного нотаріуса із заявами про прийняття спадщини та видачу свідоцтв про спадкове майно після смерті чоловіка та батька. Приватний нотаріус роз’яснив їм, що з поданих ними документів не вбачається, що вона є дружиною, оскільки у свідоцтві про шлюб прізвище жінки “Кучіліна”, а у паспорті – “Кучиліна”. У свідоцтві про народження сина батько записаний “Кучилін”, а у свідоцтві про смерть – “Кучілін”.

Самбірським місцевим центром з надання БВПД жінці було призначено адвоката – Мирославу Цапар, що діє за контрактом з Регіональним центром з надання БВПД у Львівській області. Адвокатка склала позовну заяву про визнання факту родинних відносин.

Дослідивши усі матеріали справи, Самбірський міськрайонний суд Львівської області вирішив, що зміна прізвища “Кучилін” на “Кучілін”, чи навпаки, відбулася внаслідок неправильного перекладу даного прізвища з російської мови на українську.

Важливо зазначити, що суд розглядає справи про встановлення родинних відносин, коли факт безпосередньо породжує юридичні наслідки: наприклад, якщо встановлення такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтв про право на спадщину (Постанова Пленуму Верховного Суду України “ Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”).

В результаті, суд виніс рішення на користь клієнтки адвоката Цапар, встановивши факт родинних відносин, що мають юридичне значення.