назад
26.04.23

Система БПД Житомирщини продовжує правопросвітницьку кампанію із земельних питань

Як вплинув воєнний стан на ринок землі? Чи можна приватизувати земельну ділянку в період воєнного стану? Як оформити купівлю-продаж землі? Як зареєструвати право власності на земельну ділянку? Яка передбачена процедура припинення договорів оренди землі в період воєнного стану? На ці та багато інших запитань відповідали представники системи БПД Житомирщини впродовж тижня.

21 квітня фахівчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко відвідала Борщівський та Верлоцький старостинські округи. Вона забезпечила роботу консультаційного пункту доступу до БПД та висвітлила теми  «Встановлення меж земельної ділянки» і «Особливості сплати земельного податку фізичними особами та податку на нерухоме майно у період дії воєнного стану».

Правчиня вже добре знається на питаннях, з якими мешканці сільської місцевості звертаються до бюро правової допомоги.  Досить часто люди потребують юридичної допомоги саме в сфері земельних правовідносин.

24 та 25 квітня завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька здійснила  виїзні прийоми громадян в Кропивнянському старостинському окрузі та Старосілецькій ОТГ. Вона також провела правопросвітницькі заходи щодо земельних правовідносин у військовий час. З огляду на наближення річниці техногенної  катастрофи на Чорнобильській АЕС розповіла про соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також про певні законодавчі новації військового часу.

У Старосілецькій ОТГ пані Наталія завітала до агрофірми «Коростишівземінвест». Вона обговорила з трудовим колективом процедури приватизації, оренди та купівлі-продажу земельних ділянок. Наголосила на припиненні дії норми Перехідних положень Земельного кодексу України щодо автоматичної пролонгації всіх договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, які закінчилися в період воєнного стану.

Також обговорювалось питання визначення шкоди, завданої землі та ґрунтам внаслідок бойових дій.

«Бойові дії на території України шкодять не лише життю та здоров’ю українців, але й землі та природним ресурсам. Ракетні обстріли, мінування, засмічення територій військовою технікою – все це негативно впливає на родючість землі та її корисні властивості. Тож серед важливих тем сьогодні – алгоритм дій власників та орендарів земельних ділянок в ситуації завдання їм шкоди, нормативне регулювання процесу визначення шкоди та завданих збитків, а також проблематика притягнення до відповідальності країни-агресора», – зазначила юристка системи БПД.