назад

У Львові обговорювали шляхи ефективнішої взаємодії у процесі реєстрації громадських формувань

seminar 2

Сьогодні, 26 травня, у Львові відбувся одноденний навчальний семінар на тему «Взаємодія органів юстиції та центрів безоплатної вторинної правової допомоги при реалізації повноважень у сфері державної реєстрації громадських об’єднань». Захід організований спільно Українським незалежним центром політичних досліджень (далі – УНЦПД), Міністерством юстиції України та Координаційним центром з надання правової допомоги за підтримки проекту USAID «Громадяни в дії». Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представили заступник директора Сергій Троценко та заступниця начальника Управління координації системи надання безоплатної правової допомоги Олена Ялова. 

Учасниками семінару стали 42 працівники регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – БВПД) з 11 областей України, які здійснюють прийом-видачу документів для реєстрації громадських об`єднань (є фронт-офісами). Зокрема, Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області представили його директор Ігор Микитин та начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Орест Шот.

У навчальному заході взяли участь керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба, експертка УНЦПД Соломія Старосольська, заступниця начальника управління державної реєстрації – начальниця відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області Юлія Бабина, начальниця відділу нормативно-правового забезпечення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Міністерства юстиції України Анна Соколова.

Учасників семінару привітав заступник директора Координаційного центру Сергій Троценко, який ознайомив їх з першими результатами діяльності пілотного проекту у сфері реєстрації громадських формувань місцевими центрами з надання БВПД.

seminar 3

Сергій Троценко нагадав учасникам місію, бачення та цінності системи безоплатної правової допомоги, а також розповів про розгалужену мережу точок доступу громадян до центрів з надання БВПД по всій Україні.

Переглянути презентацію Сергія Троценка

Заступник директора Координаційного центру зупинився на основних послугах з реєстрації, за якими зверталися громадяни: реєстрація змін; утворення ГО/відокремленого ГО; припинення ГО/відокремленого ГО; включення до реєстру ГО, зареєстрованих до 2004 року; виділення ГО та інше.

BPD lviv5

Він також поінформував про результати анкетування щодо рівня надання адміністративних послуг з реєстрації громадських об’єднань серед 788 респондентів, проведеного упродовж січня – березня цього року, 90% з яких відзначили високий рівень надання послуг з реєстрації ГО центрами з надання БВПД. Переважна більшість респондентів відзначили повне задоволення послугою фронт-офісу та ґрунтовність і достатність консультацій фахівців центрів з надання БВПД.

BPD lviv4

BPD lviv8

«Без сильного громадянського суспільства немає ефективної держави. Ми всі разом маємо боротися за те, щоб громадяни могли максимально легко та швидко реалізувати своє право свободу реєстрації», – наголосив керівник УНЦПД Максим Лациба.

seminar 4

У рамках семінару учасники заслухали два блоки питань, які представили до обговорення Соломія Старосольська та Юлія Бабина. Перший блок питань стосувався державної реєстрації громадських об’єднань. Учасники ознайомилися з основною термінологією, яка використовується у законодавстві – поняттями громадського об’єднання та його видами (громадське об’єднання зі статусом юридичної особи та без такого; громадська спілка та громадська організація); відмінностями громадських об’єднань та благодійних організацій; правовими підставами залучення фронт-офісів до державної реєстрації громадських об’єднань на етапі прийому-видачі документів (12 послуг).

seminar 6

Соломія Старосольська нагадала, що сьогодні є три органи, до яких може звернутись особа для реєстрації громадського формування – це головні територіальні управління юстиції, центри з надання адміністративних послуг та центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Другий блок питань був присвячений вивченню найбільш популярних послуг в сфері державної реєстрації громадського об’єднання (створення, внесення змін до відомостей та припинення громадського об’єднання, створення, внесення змін до відомостей та припинення відокремлених підрозділів громадських організацій); особливостей державної реєстрації громадського об’єднання без статусу юридичної особи; вимогами до найменувань громадських об’єднань та їх відокремлених підрозділів).

Про перелік документів, необхідних для реєстрації громадського формування, порядок взаємодії суб’єктів державної реєстрації з фронт-офісами в частині здійснення прийому документів та видачі оформлених результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації громадських об’єднань розповіла Анна Соколова.

Юлія Бабина провела практичне навчання з ключових питань використання функцій Єдиного державного реєстру при здійсненні державної реєстрації громадських об’єднань.

На завершення Соломія Старосольська презентувала типовий статут громадської організації зі статусом юридичної особи.

Навчальний семінар відбувся в рамках діяльності Робочої групи з питань підготовки пропозицій щодо внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» та був проведений з метою навчання та обміну досвідом фахівців територіальних органів юстиції та працівників системи безоплатної правової допомоги у частині надання адміністративних послуг з державної реєстрації громадських формувань.

seminar 7

Семінар є другим у серії заходів щодо поглиблення знань та співпраці при здійсненні реєстрації громадських формувань. Раніше, 27 квітня 2017 року, у Києві відбувся навчальний семінар, який зібрав фахівців центрів з надання БВПД з 14 областей.

Нагадаємо, що місцеві центрі з надання БВПД отримали функцію у сфері державної реєстрації громадських формувань у відповідності до реалізації пілотного проекту «Про запровадження пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань».