назад

У місті Дніпро є все необхідне, щоб постраждалі від домашнього насильства отримували якісну допомогу якнайшвидше – результати проекту

«Під Об’єктивом»  – таку назву мав спільний  проект Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області  та Дніпровського гуманітарного університету, який працював минулого тижня  у межах підготовки до Третього Всеукраїнського онлайн-форуму.

Форум, присвячений  соціально-психологічним та правовим аспектам протидії насильству в освітніх закладахпройшов 10 лютого на базі  Дніпровського гуманітарного університету. І саме на ньому були презентовані результати спільного проекту.  

«Під об’єктив» потрапила робота сучасних сервісів екстреного реагування на випадки домашнього насильства в обласному центрі. Протягом тижня ініціативна група студентів Дніпровського гуманітарного університету разом з координатором проекту начальником відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергієм Соколовим відвідували різноманітні структури із системи реагування на випадки домашнього насильства, передбачені законодавством України, спілкувалися з працівниками таких установ, збирали інформацію для створення своєрідної «дорожньої карти» організацій,  до яких слід звертатися у випадках домашнього насильства.

«Коли отримав пропозицію від представників університету попрацювати над таким цікавим проектом, не зміг відмовитися. Мені як людині з юридичною освітою, комунікаційнику, що не раз говорив про це ганебне явище під час правопросвітницьких заходів мовою законів, було дуже цікаво побачити як працює законодавство на практиці в місті Дніпро. Дякую усім працюючим у сфері протидії насильству й захисту осіб, що постраждали, за привідкриту завісу своєї нелегкої праці» – коментує начальник відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області Сергій Соколов.

Отже, учасники робочої групи на власні очі переконалися, що у Дніпрі працюють сучасні сервіси екстреного реагування на випадки домашнього насильства: мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, що постраждали від домашнього насильства; денний центр соціально-психологічної допомоги, де постраждалі можуть мати тимчасовий прихисток; центр соціальної підтримки дітей та сімей, кризова кімната для постраждалих. До речі, в центрі соціальної підтримки дітей та сімей у м. Дніпро існують два відділення, зокрема, для жінок з дітьми та без. Студенти мали можливість поспілкуватися з працівниками системи безоплатної правової допомоги, мобільної групи реагування на випадки вчинення домашнього насильства (відомої як «Поліна»), ювенальної превенції, директором Дніпровського міського центру соціальних служб та подивитися на облаштування кімнати безпеки (зеленої кімнати) для роботи з неповнолітніми у поліції, центру соціальної підтримки дітей та сімей.

Над проектом у групі працювали не тільки майбутні юристи, а й студенти психологічного факультету. Хлопці та дівчата могли побачити як на практиці працюють техніки психологічної допомоги дітям, що зазнали психологічного насильства, і зрозуміти для себе:  не існує єдиного рецепту для надання таким дітям та підліткам психологічної допомоги. Серед найбільш дієвих з них –  гра з піском, робота з пластиліном, малювання, казкотерапія, музикотерапія. Цікавим фактом є те, що під час  взаємодії з дитиною велику роль відіграє стать психолога.

«Люди звикли думати, що швидка допомога –  це про фізичне здоров’я. Однак, наше психологічне здоров’я не менш важливе, і для нього є теж свої «швидкі». Тому для студентів психологічного факультету робота у цьому проекті – це безцінний досвід» – зазначає організатор проекту, старший викладач кафедри психології Дніпровського гуманітарного університету Вікторія Корсунська.