назад

18308919 1360753797303538 535966169 n

27 квітня у приміщенні Заліщицької районної державної адміністрації відбулося засідання комісії захисту прав внутрішньо переміщених осіб, на якому керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк здійснив представництво клієнта – внутрішньо переміщеної особи.

На порядку денному було питання щодо виплати грошових коштів неповнолітній внучці клієнтки, яка також є внутрішньо переміщеною особою та проживає разом з бабусею в одному із сіл району.

18302273 1360753863970198 1929940484 n

На захист її прав Арсен Нагуляк повідомив, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів №505 від 01.10.2014 р. «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг», грошова допомога надається внутрішньо переміщеним особам, які стоять на обліку в структурних підрозділах з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві держадміністрацій, виконавчих органах з питань соціального захисту населення міських, районних у містах (у разі утворення) рад (далі – уповноважені органи), з дня звернення за її призначенням і виплачується по місяць зняття з такого обліку включно, але не більше ніж шість місяців.

Грошова допомога особам, які переміщуються, призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів за умови надання письмової згоди довільної форми про виплату грошової допомоги цій особі від інших членів сім’ї у таких розмірах:

для непрацездатних осіб (пенсіонери, діти) – 884 гривні на одну особу (члена сім’ї);

для інвалідів – прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність;

для працездатних осіб – 442 гривні на одну особу (члена сім’ї).

Цього ж дня, у приміщенні Заліщицької районної державної адміністрації відбулося засідання комісії органу опіки та піклування та комісії щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб, за участі Арсена Нагуляка, представників районної державної адміністрації та соціальної сфери району.

На засіданні розглядалася низка правових питань, серед яких: надання згоди малолітніх дітей після смерті батька на продаж автомобіля, успадкування земельного паю матір’ю неповнолітніх дітей, надання дозволу на побачення та спілкування з дитиною батькові.

ВАЖЛИВО!

В процесі управління майном дітей батьки вчиняють різного роду правочини, об’єктом яких виступає майно малолітніх. Виходячи з норм чинного законодавства, правочини такого роду можуть бути поділені на такі основні види:

1. правочини, які батьки мають право вчиняти вільно;

2. правочини, які батьки мають право вчиняти з дозволу органу опіки та піклування (укладення договорів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, в тому числі договорів щодо поділу або обміну житлового будинку, квартири; видача письмових зобов’язань від імені дитини; відмова від майнових прав дитини (ч. 2 ст. 177 СК України);  зобов’язання від імені дитини порукою (ч. 3 ст. 17 ЗУ «Про охорону дитинства»);

3. правочини, які батьки взагалі не мають права вчиняти з майном дитини (здійснення дарування від імені дитини (ч. 2 ст. 720 ЦК України).

Щодо питання надання дозволу одному із батьків на побачення з дитиною керівник бюро правової допомоги Арсен Нагуляк надав правові роз’яснення.

«Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов’язків щодо дитини. – проінформував Арсен Нагуляк. – Проте, якщо батьки не досягають консенсусу у цьому питанні, тоді на допомогу приходить орган опіки та піклування (ст. 158 СК) або суд (ст. 159 СК)». – підсумував очільник бюро.

За заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї. Рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини, інших обставин, що мають істотне значення.

Рішення органу опіки та піклування є обов’язковим до виконання. Особа, яка ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, зобов’язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Шевченка, 54; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).