назад
15.02.17

У столиці відбулося засідання Керівного комітету Проекту РЄ “Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні”

6 NRВчора, 14 лютого, у Києві відбулося Друге засідання Керівного комітету Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» , фінансованого урядом Данії (далі –  Проект), яке мало на меті обговорення прогресу у досягненні конкретних цілей Проекту та схвалення його Робочого плану на 2017 рік. Участь у заході взяли представники Координаційного центру з надання правової допомоги як одного із національних партнерів Проекту.

Захід відкрили Заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко та Головний радник з питань проектів технічної допомоги Департаменту європейської політики добросусідства Міністерства закордонних справ Королівства Данія Дарріан Рібер. У своєму вступному слові Олена Литвиненко, серед іншого, наголосила, що “одним з найбільших досягнень проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» є дослідження з оцінювання системи безоплатної правової допомоги у світлі стандартів Ради Європи”. Дарріан Рібер підкреслила, що Міністерство Закордонних справ Данії, як донор Проекту, раді долучитися до процесу реформування, у тому числі у сфері безоплатної правової допомоги.

4 NR

Після цього менеджер проекту «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе, координатор проектів Відділу впровадження прав людини на національному рівні Директорату з прав людини Генерального Директорату з прав людини і верховенства права Божена Маланчук, радник проекту з правових питань Ольга Дубінська представили прогрес у досягненні конкретних цілей Проекту. Презентація представників Проекту стосувалася розробки/вдосконалення нормативно-правової бази, що пов’язана з реформами, розробки стратегій та інституціональної підтримки, розбудови потенціалу правників.

Під час презентації результатів першого напрямку діяльності проекту – розробки та вдосконалення законодавства – Божена Маланчук відзначила, зокрема, позитивні досягнення системи БПД у 2016 році – розширення кола осіб, які мають право на таку допомогу.

3 NR

Далі відбулося обговорення запланованих ініціатив, а саме – Робочого плану Проекту на 2017 рік, відповідних ризиків та викликів.

Участь в обговоренні взяли національні партнери Проекту, серед яких – представники Координаційного центру з надання правової допомоги, Генеральної прокуратури України, Національної академії прокуратури України, Міністерства юстиції України, Верховної Ради України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Національної поліції України, Національної асоціації адвокатів України, фахівці неурядових організацій (ГО “Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу”, Всеукраїнська громадська організація «Асоціація правників України», Громадська ініціатива «Реанімаційний пакет реформ»). З-поміж іншого, Президент Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Денис Бугай відзначив проведення оцінки системи БПД як глибокого та змістовного аналізу, висловивши сподівання, що до процесу імплементації результатів Звіту будуть долучені у тому числі і представники громадянського суспільства.

Директор Координаційного центру Андрій Вишневський наголосив, що Міністерство юстиції України та Координаційний центр з надання правової допомоги зокрема вже не перший рік плідно співпрацюють з Офісом Ради Європи в Україні, у тому числі з питань реформи кримінальної юстиції. Він нагадав про попередній проект Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що завершився у вересні 2015 року. Саме за підтримки цього попереднього проекту Ради Європи у системі БПД була започаткована дворівнева система підвищення кваліфікації, яка довела свою ефективність та використовується при проведенні навчання адвокатів системи. Перший рівень – тренінги для тренерів, на яких адвокати-тренери набувають нових знань і навичок, після завершення яких одночасно у всіх регіонах України тренери розпочинають проведення каскадних тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (другий рівень). «Всього протягом 2013 – 2014 років адвокатами-тренерами було проведено 109 каскадних тренінгів. При цьому 2309 адвокатів, які надають БВПД на постійній основі за контрактом, змогли підвищити свою кваліфікацію та отримали відповідні сертифікати», – розповів директор Координаційного центру. Про адвокатів-тренерів говорили і представниці Проекту, представляючи плани на 2017 рік: їх заплановано залучити до нових каскадних тренінгів, цього разу спрямованих на вдосконалення знань та навичок працівників новоутворених бюро правової допомоги.

9 NR

Серед найбільших досягнень минулого року Андрій Вишневський також відзначив проведену експертами Ради Європи у рамках Проекту оцінку системи БВПД у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи. «Оцінювання дозволило проаналізувати відповідність української системи БВПД стандартам і передовому досвіду Ради Європи, виявити виклики і потреби, надати рекомендації щодо подальшого вдосконалення правового поля і стратегій розвитку, а також практики правозастосування. Для нас це дуже цінний матеріал», – зазначив він.

Важливими, за його словами, є зусилля Проекту з фасилітації співпраці між Координаційним центром з надання правової допомоги та прокуратурою, Національною поліцією, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини – зокрема, у зв’язку із переданням функцій представництва недієздатних, обмежено дієздатних, неповнолітніх громадян до системи БПД, вивчення досвіду роботи органів прокуратури у цій сфері. Крім того, проект сприяв підписанню Меморандуму про співпрацю між Міністерством юстиції та Національною поліцією у сфері надання БПД та активно підтримав інформаційні заходи, спрямовані на інформування затриманих, підозрюваних про право на правову допомогу.

Окремо він відзначив підтримку Проектом заходів впродовж 2016 року, спрямованих на вдосконалення процедури відбору адвокатів до системи БПД, що стане підґрунтям для відповідних законодавчих змін у нинішньому році.

Директор Координаційного центру висловив упевненість у спільній продуктивній співпраці й надалі, у тому числі у рамках нового Плану дій Ради Європи для України на 2018-2020 роки, до якого Координаційний центр запропонував включити стратегічні напрями розвитку безоплатної правової допомоги.

Серед планів співпраці із Проектом на поточний рік, які включені до Робочого плану проекту, – розробка плану дій, спрямованого на впровадження рекомендацій Звіту за результатами оцінювання; посилення співпраці із державними інституціями – Національною поліцією, прокуратурою та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини; оцінка потреб щодо моніторингу та аналізу даних системою БПД та відповідна підтримка розвитку потенціалу; оцінка потреб у навчанні та сприяння відповідному навчанню, зокрема, посилення спроможності працівників новоутворених бюро правової допомоги; підтримка міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ та проведення опитування серед клієнтів з питань їх обізнаності щодо функціонування системи БПД та рівня задоволеності послугами.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                 YouTube YouTube                  Google Google+            тTwitter