назад

У Захарівці говорили про особливості оформлення договору довічного утримання

dogovir utrimannya 122 серпня 2017 року фахівці Захарівського бюро правової допомоги провели семінар не тему: «Договір довічного утримання» для працівників Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Захарівської районної державної адміністрації.

Метою даного заходу було проінформувати соціальних працівників про особливості укладення договору довічного утримання та ризики які можуть виникнути при оформлені.

Під час заходу обговорювались наступні питання:

  • що таке договір довічного утримання (догляду),
  • хто може бути сторонами у договорі,
  • основні права та обов’язки відчужувача та набувача,
  • форма укладення договору,
  • перелік документів, необхідний для нотаріального посвідчення договору, а також підстави припинення договору.

Договір довічного утримання (догляду) є альтернативою договору купівлі – продажу в тих випадках, коли особа за життя має намір, але за певних умов, розпорядитись належним їй на праві власності майном.

Слід зазначити, що крім житлового будинку, квартири або їх частини, надаватись у власність може й інше рухоме або нерухоме майно. Однак загальною вимогою до відчужуваного за договором майна є його оборотоздатність.

Працівник бюро зазначив, що відповідно до статті 744 Цивільного кодексу України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно.

Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі недодержання сторонами договору вимоги закону про нотаріальне посвідчення він є нікчемним з моменту його вчинення, тобто таким, недійсність якого встановлена законом.

По закінченню заходу присутнім було надано інформаційні матеріали, що містять інформацію про роботу та контактну інформацію Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Захарівського бюро правової допомоги.

dogovir utrimannya 2

dogovir utrimannya 1

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Роздільна, вул. Незалежності, 2. Телефон: (04853) 5-03-66, (04853) 5-04-43.

Адреса Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Телефон: (04860) 9-44-30.