назад

13335958 487474858110142 1660889594015375894 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали Збаразький район з метою надання юридичних консультацій громадянам та поширення інформації про безоплатну вторинну правову допомогу серед жителів району.

02 червня 2016 року начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська, начальник відділу надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Наталія Бобрик та начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк провели виїзний прийом громадян у приміщенні Збаразької міської ради (м. Збараж, вул. Б. Хмельницького, 4).

13419169 487474854776809 2129234329660634051 nДо мобільного консультаційного пункту звернулися громадяни із питаннями щодо соціального забезпечення та встановлення факту родинних відносин.

Щодо встановлення факту родинних відносин – громадянину пояснили,  що відповідно до ч.1 ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України, справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами розглядаються судом.

Стосовно призначення пенсії  чоловіку розповіли , що заяву про призначення пенсії за віком застрахована особа може подавати не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення пенсій, затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1 звернення за призначенням пенсії може здійснюватися у будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Після написання заяви про призначення пенсії особа на протязі трьох місяців має подати до управління пенсійного фонду наступні документи:

-заяву на виплату пенсії через банківські установи – майбутній пенсіонер сам визначає яким чином він бажає отримувати пенсію. Це може бути будь-яка банківська установа чи поштове відділення. Заявник надає заяву про відкриття рахунку в банку або зазначає що бажає отримувати пенсію на пошті;

-довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера;

-трудову книжку або документи про стаж, причому за період роботи з 01.01.2004 р. відділ персоніфікованого обліку органа, що призначає пенсію, видає довідку з бази даних;

-довідку про заробітну плату за період страхового стажу до 01.07.2000 р., а починаючи з 01.07.2000 р. — індивідуальні відомості про застраховану особу, що видаються відділом персоніфікованого обліку за формою. Потрібно зазначити, що кожен випадок індивідуальний, тому необхідно подати довідку про заробітну плату за якомога більший період своєї трудової діяльності. Маючи такі дані, Пенсійний фонд України, за допомогою відповідного програмного забезпечення, визначить найкращі 60 календарних місяців заробітної плати. На сьогоднішній день законодавство також дозволяє проводити розрахунок пенсії без врахування 60 календарних місяців до 01.07.2000 року. Якщо такий варіант буде більш вигідним для пенсіонера то розрахунок пенсії йому буде проведено без врахування довідки про заробітну плату;

-документи про надання особливого статусу особі, наприклад, «чорнобильське» посвідчення;

-документи про місце проживання (реєстрації) особи;

-кольорова фотокартка 4х6 (2 шт.) – необхідна для оформлення пенсійного посвідчення.

У разі подання особою повного пакету документів на протязі трьох місяців – пенсія призначається з дня подання заяви, у випадку представлення таких документів після трьохмісячного терміну – призначається з дня їх подачі.

Також, під час поїздки Ярослав Лис виступив на нараді керівників поштових відділень Збаражчини, яка проводилась керівником центрального відділення поштового зв’язку № 2 Надією Лавренюк,  у рамках проведення Дня якості, за участі генерального директора Тернопільсьської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Василя Юрчишина.

Ярослав Лис розповів присутнім про право на отримання правової допомоги, яке гарантоване ст.59 Конституції України, основні положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та категорії осіб які мають право на таку допомогу: малозабезпечені особи, інваліди, які отримують пенсію або допомогу у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, ветерани війни (учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО, члени сімей загиблих), особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, реабілітовані особи та інші (ст.14 Закону «Про безоплатну правову допомогу»).

Присутні отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу для подальшого поширення серед жителів Збаразького району.

Цього ж дня фахівці місцевого центру провели робочу зустріч з керівником Збаразького відокремленого підрозділу ГО «Спілка бійців та волонтерів АТО «Сила України» Ігорем Берником. У ході зустрічі сторони обговорили питання надання безоплатної правової допомоги учасникам АТО та членам родин загиблих воїнів.

Ігора Берника цікавило питання надання путівок для санаторно-курортного лікування пораненим учасникам бойових дій.

Дізнатися про те, хто має право на таке лікування та як отримати путівку можна за посиланням.

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).