назад

16684586 1299614020084183 1276279202 n

1 березня 2017 року працівники Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Лис та Сергій Філик провели  бесіду з правової тематики «Соціально-правовий статус неповнолітніх» з учнями державного навчального закладу «Кременецький професійний ліцей» за участі заступника директора ліцею з виховної роботи Світлани Шмулик та викладачів.

У ході бесіди Ярослав Лис проінформував присутніх про систему безоплатної правової допомоги та можливість рівного доступу громадян до БПД, особливу увагу приділив правам дітей-сиріт,  дітей,  позбавлених  батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних дій і збройних конфліктів.

17105668 1299613863417532 262888290 n

Також працівники центру ознайомили учнів зі змінами до переліку категорій громадян, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Крім того, Ярослав Лис розповів про можливість отримання соціальної стипендії особам у віці до 16 років, які є віруючими і згідно зі своїми переконаннями відмовляються від отримання ідентифікаційного номера. «На сьогодні є можливість отримати біометричний паспорт громадянина України особам у віці 14 років. Власник такого паспорта має змогу отримувати соціальну стипендію». – повідомив Ярослав Лис.

Під час спілкування з учнями Сергій Філик перелічив їм пільги, на отримання яких мають право діти-сироти,  а також діти учасників бойових дій.

Того ж дня Сергій Філик та Ярослав Лис провели виїзний прийом громадян у Кременецькому професійному ліцеї. За правовою допомогою до членів команди центру звернулося 15 студентів. Основним питанням, яке їх цікавило, був порядок отримання соціальної стипендії.

ВАЖЛИВО

1 січня 2017 року набула чинності постанова Кабміну від 28 грудня 2016 р. № 1047 «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах». Згідно із п. 2 Розмірів стипендій учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ державної та комунальної форми власності, а також переможців, призерів та учасників інтелектуальних змагань цієї постанови розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків:

для учнів професійно-технічних навчальних закладів – 1000 гривень на місяць;

для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ – 2000 гривень на місяць.

Відповідно до п. 3 розмір соціальної стипендії для осіб, які мають право на призначення соціальних стипендій на підставі нормативно-правових актів, якими встановлені державні пільги і гарантії для окремих категорій громадян (крім тих, що зазначені у пункті 2 цих розмірів) становить:

для учнів професійно-технічних навчальних закладів – 377 гривень на місяць;

для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” або “бакалавр”, – 750 гривень на місяць;

для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем “бакалавр”, “спеціаліст” або “магістр”, – 1000 гривень на місяць.

Процедура отримання соціальних стипендій передбачає обов’язкове звернення студентів із заявою на ім’я керівника навчального закладу про надання їм стипендіальних виплат. У заяві треба вказати:

– прізвище, ім’я та по батькові;

– число, місяць, рік народження;

– зареєстрований і фактична адреса проживання;

– категорію особи, відповідно до якої визначено право на отримання соцстіпендіі.

Разом із заявою про призначення стипендії необхідно подати копію українського паспорта, копію свідоцтва про народження дитини (при наявності), копію ІПН і копію студентського квитка.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.