назад

В Чернігові пройшов захід на тему: «Права і способи поновлення порушених прав неповнолітніх» для учнів Чернігівського ліцею № 22

15 грудня головний фахівць зв’язків з громадськістю та пресою Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Інна Тищенко спільно з директорм Чернігівського МЦ Володимиром Бобруйком провели правопросвітницький захід в Чернігівському ліцеї №22 для учнів 9-го класу.

Під час заходу з учнями навчального закладу були обговорені такі питання, як: відновне правосуддя для неповнолітніх, з якого віку настає адміністративна та кримінальна відповідальність.

Інна Тищенко розповіла учням, що неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок- щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Володимир Бобруйко наголосив, що кримінальна відповідальність неповнолітніх за загальним правилом настає з 16 років. Проте, за деякі види злочинів (умисне вбивство, зґвалтування, умисне тяжке/середньої тяжкості тілесне ушкодження, крадіжка, розбій, вимагання, хуліганство тощо) кримінальній відповідальності підлягають особи у віці з 14 років. За адміністративні правопорушення відповідальність настає з 16 років. У разі якщо в неповнолітнього недостатньо майна для відшкодування матеріальної шкоди, завданої ним, то такі збитки покривають батьки.