назад

В рамках Всеукраїнського тижня права, правопросвітницької та виховної роботи, представники системи безоплатної правової допомоги регіону відвідали Сокирянську виправну колонію № 67

2016 12 06 R 35 грудня 2016 року, в рамках Всеукраїнського тижня права, фахівці системи безоплатної правової допомоги регіону провели інформаційну годину для осіб, які відбувають покарання у Сокирянській виправній колонії № 67 (м. Сокиряни, пров. Покровський, 8).

Інформаційну бесіду із засудженими провели заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Світлана Штефанчук, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначеного центру Ірина Довганюк, директор Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Усатий, а також головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Андрій Гульчак та головний спеціаліст відділу «Сокирянське бюро правової допомоги» Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Яна Ясінська.

Координатор заходу – заступник начальника Сокирянської виправної колонії № 67 з соціально-виховної та психологічної роботи Віталій Грабовський.

2016 12 06 R 4Запропонована засудженими тема обговорення стосувалась змін до Кримінально-виконавчого кодексу України, в частині порядку та особливостей укладення та виконання трудових договорів із засудженими. З цього питання присутніх поінформувала Світлана Штефанчук. Зокрема йшлося про законодавче врегулювання питання залучення засуджених осіб до суспільно корисної оплачуваної праці за строковим трудовим договором, а також на договірній основі на підприємствах, в установах чи організаціях усіх форм власності, порядку переведення засуджених на іншу роботу, їх заробіток та суми відрахування з нього.

Про право на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, правові послуги, на отримання яких має право така категорія осіб, помилки, які зазвичай допускають заявники при оформленні звернень про надання їм безоплатної правової допомоги та їх виправлення розповів Ігор Усатий.

Актуальне питання для засуджених осіб – це умовно-дострокове звільнення від відбування покарання та підстави його застосування, про що присутніх поінформувала Ірина Довганюк.

Важливо, що основну частину заходу було проведено у форматі «запитання-відповіді», коли всі присутні, а це 25 засуджених осіб, мали змогу поставити запитання, що їх хвилює, та отримати кваліфіковану відповідь. Так, на всі озвучені запитання, зокрема щодо законодавчих механізмів врегулювання питання укладення шлюбу із засудженими особами, встановлення та обрахування термінів перебування на території України іноземних громадян, які відбували покарання на її території, передачі засуджених для відбування покарання в іншу державу, а також поновлення строків на оскарження вироків, представники системи безоплатної правової допомоги надали обґрунтовані відповіді та роз’яснення.