назад

В українському радіоефірі більшає порад з правових питань

62-1З нагоди Всеукраїнського тижня права фахівці системи безоплатної правової допомоги проводять не лише різноманітні правопросвітницькі заходи. Буковинці більше дізнались про свої права, як їх реалізувати і куди варто звертатись по правову допомогу також завдяки засобам масової інформації. Зокрема під час виступу в ефірі радіо «Буковина» фахівець системи безоплатної правової допомоги розкрила ключові новели законодавства про освіту.

Програма нового формату – «Точка дотику» нещодавно з’явилась в ефірі Чернівецької державної телерадіокомпанії «Буковина». Однією з перших до студії завітала заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Жанна Патєхіна. «Щороку у грудні в Україні проходить Всеукраїнський тиждень права, започаткований ще у 2008 році. Відповідно до Указу Президента України Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається з нагоди проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини», – нагадала радіослухачам фахівець безоплатної правової допомоги.

62-2

Мова йшла про нові стандарти освіти в Україні і не лише. У форматі питання-відповідь під час виступу в ефірі радіо «Буковина» 1 грудня 2017 року Жанна Патєхіна розповіла, як реформа освіти змінить життя вчителя, школи та учня. Вона нагадала, що 5 вересня 2017 року Верховна Рада проголосувала за «Закон про освіту». Зокрема розповіла, що цьогоріч реформу освіти як експеримент запустили в 100 українських школах. Тож за новими правилами частина першачків навчається вже зараз.

«Згідно запроваджених стандартів дитина може стати школярем, якщо їй виповнилось 6 років. Початкова освіта триматиме 4 роки. Після цього дитина піде на 5 років до гімназії. Закінчивши її, складе підсумковий іспит на кшталт ЗНО та може вступити до ліцею чи професійного закладу освіти, залежно від власних амбіцій», – розповіла радіослухачам фахівець. Вона пояснила, що це називатиметься профільним навчанням та триватиме 3 роки. А після закінчення такого навчання дитина може вступити до вищого навчального закладу чи почати працювати.

Від питань освітньої реформи до реформи децентралізації в Україні. На запрошення представників ЧДТРК «Буковина» 8 грудня 2017 року Жанна Патєхіна розкрила цю тему. І не випадково, адже 7 грудня в Україні відзначають День місцевого самоврядування.

«Не зважаючи на раніше взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги, держава нині пропонує також запроваджувати й альтернативні механізми розв’язання правових проблем людей, зокрема через залучення внутрішніх ресурсів територіальних громад для реалізації правових потреб їхніх мешканців», – розповіла радіослухачам Жанна Патєхіна.

Фахівець системи БПД пояснила, що такий підхід дасть змогу не лише ефективно розв’язати правові проблеми людей, а й забезпечить прозоре та цільове використання коштів громад на їх благо.

Також під час радіоефіру йшла мова про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).