назад
10.03.17

Втрата чи пошкодження виконавчого листа: кроки до отримання дублікату

dublicateОстаннім часом непоодиноким явищем стали звернення до фахівців системи БПД Вінниччини осіб, які пошкодили чи втратили виконавчий лист. Він видається лише в одному екземплярі і на підставі рішення суду. Про порядок отримання дублікату такого листа консультують фахівці Тиврівського бюро правової допомоги.

Виконавчий лист  – це письмовий документ встановленої форми і змісту, який видається судом для примусового виконання прийнятих ним у справах рішень, ухвал, постанов як підстава для їх виконання.

Якщо суд ухвалив рішення про стягнення і воно набрало законної сили, то він видає один виконавчий лист за яким сторона може отримати стягнення, відповідно до частини 2 статті 368 ЦПК України.

Як діяти, якщо виконавчий лист втратили чи пошкодили?

Діючим законодавством України, зокрема статтею 370 ЦПК України передбачено порядок видачі дубліката виконавчого листа або судового наказу.

Дублікат – це другий примірник документа, що має таку саму юридичну силу, що й оригінал, однак видається замість втраченого документа і на ньому проставляється напис: «Дублікат».

Так, замість втраченого оригіналу виконавчого листа або судового наказу суд, який його видав, має право за заявою стягувача або поданням державного виконавця видати дублікат. Заява про видачу дубліката розглядається в судовому засіданні, на яке викликаються сторони процесу і заінтересовані особи. Їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про видачу дубліката.

Під час розгляду заяви про видачу дубліката виконавчого листа  перевіряється, чи не виконано рішення, чи не втратило воно законної сили (відсутність чи наявність доказів з приводу виконання рішення, відсутність справ про перегляд рішень за нововиявленими обставинами у провадженні суду, який видав виконавчий лист).

На ухвалу щодо видачі дубліката виконавчого листа може бути подана апеляційна скарга, тому дублікат виконавчого листа видається після набрання відповідною ухвалою законної сили (у випадку задоволення вказаної заяви). У разі часткового виконання рішення змінювати у дублікаті загальну суму, присуджену до стягнення за рішенням суду, забороняється, однак дана обставина враховується в ході подальшого виконання рішення.

Відповідно до частини 3 статті 370 ЦПК України за видачу стягувачу дубліката виконавчого листа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2017 р. – 48 грн.), який встановлюється Законом України «Про судовий збір».diagr dublicate

Нагадуємо, що за консультацією можна звернутися до Тиврівського бюро правової допомоги за адресою: смт Тиврів, вул. Шевченка, 5.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).