назад

Як не стати жертвою торгівлі людьми, говорили на виховній годині зі студентами-медиками у Подільську

podilsk studenti mediki 2Щоб привернути увагу, розповісти про ризики, на які можуть наражатися українці та до Всеукраїнського тижня права 06 грудня 2017 року в Подільському медичному училищі пройшла виховна година щодо протидії торгівлі людьми.

Представники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков та Наталія Заблоцька ознайомили студентів-медиків 2 курсу з протиправними явищами торгівлі людьми у сучасному суспільстві, як соціальним явищем, його сучасними проявами.

Директор центру Сергій Мерзляков повідомив студентам, що відповідно до Кримінального кодексу України, торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, та визнається тяжким злочином, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Метою торгівлі людьми є експлуатація людини в будь-який спосіб: примусова праця, сексуальна експлуатація чи створення порнографічної продукції, народження дитини примусово чи за замовленням, вилучення органів, втягнення у злочинну діяльність чи жебракування.

Сергій Мерзляков розповів про різні способи втягнення людей у процес торгівлі людьми, які використовуються злочинцями – шляхом використання обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини, матеріальної чи іншої залежності від другої особи. Звернув увагу, що жертвою торгівлі людьми може стати кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації.

Директор центру навів сумну статистику правопорушень у сфері торгівлі людьми в Україні. Впродовж 9 місяців 2017 року Національна поліція України виявила 263 кримінальні правопорушення, передбачені статтею 149 Кримінального кодексу України. Встановлено 281 потерпілу особу від торгівлі людьми. Серед них – 156 жінок, 106 чоловіків, 9 неповнолітніх та 10 малолітніх дітей.

podilsk studenti mediki 2

Для усвідомлення студентами гостроти проблеми торгівлі людьми переглянули скорочену версію документального фільму MTV EXIT “Життя на продаж”, в якому співачка Джамала виконала роль ведучої.

У фільмі відтворені реальні події та справжні свідчення жертв, які демонструють глядачам страшні подробиці торгівлі людьми. Фільм навчає молодь, як можна залишитися у безпеці, обираючи роботу за кордоном.

В продовження теми переглянули документальний фільм “Правда про торгівлю людьми”, який присвячений жертвам торгівлі людьми. За статистикою біля 2 мільйонів українців знаходяться за кордоном на заробітках. Із них майже четверта частина потрапила у робоче або сексуальне рабство. Цей фільм мотивує берегти головну цінність людського життя – свободу.

podilsk studenti mediki 3

podilsk studenti mediki 4

Працівники Подільського місцевого центру обговорили зі студентами-медиками причини та форми торгівлі людьми, небезпечні шляхи потрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Закликали молодих людей бути пильними при виїзді за кордон, особливо для працевлаштування, а також навчили, як не стати жертвою цього ганебного явища та що необхідно робити у випадку підозри щодо здійснення торгівлі людьми.

Розповіли про правила безпеки та надали телефон “гарячої лінії” з попередження торгівлі людьми 0 800 500 335 або 386 (з мобільного). Студенти отримали інформаційні листівки “Торгівля людьми БЛИЖЧЕ, ніж може здаватися!” та посібник “Якщо ви збираєтеся за кордон”, які надані партнерами — громадською організацією “Ла Страда — Україна”.

По завершенню заходу Сергій Мерзляков ознайомив молодь з реалізацією національного правопросвітницького проекту “Я маю право!”, його мету та завдання. Він ще раз нагадав студентам, що вони мають право на освіту без корупції, розповів  що треба робити у випадку, якщо у них вимагають хабара за іспит чи навчання. Для наочності всі присутні отримали буклети “Я маю право! Вимагають хабара за іспит чи навчання? Захищай свої права!”.

podilsk studenti mediki 5

 

podilsk studenti mediki 1

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.