назад

Як розпізнати психологічне насильство?

Насильство як правило асоціюється з фізичною агресією. Проте не менш небезпечні такі види насилля, як сексуальне, економічне та психологічне. Останнє набагато важче ідентифікувати через низку особливостей. Про них студентам Чернівецького державного комерційного технікуму розповіли під час заходу на тему «ЗупиниТИ насильство» фахівці Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та патрульні поліцейські.

Психологічне насильство – найрозповсюдженіший в Україні вид насильства. Це дії психологічного характеру, які спрямовані на подавлення психологічного стану особи, на її пригнічення. Це такі дії як сварки, різні психологічні утиски, які проявляються в пригніченні самооцінки людини.

 «Під психологічним насиллям розуміємо вплив на близьку людину з метою встановити контроль за її поведінкою і ствердити свою владу над нею. Психологічне насильство може бути скрізь, де є близькі стосунки чи авторитет однієї людини для іншої. Наприклад, однокласники, однокурсники, співробітники, вчителі, керівники можуть вчиняти психологічне насильство, адже мають авторитет, жертва змушена з ними спілкуватися; хоча такі стосунки не обов’язково близькі в сенсі «інтимні», «довірливі» чи «сімейні», – роз’яснила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Доречно згадати й про поняття «газлайтинг», що є формою психологічної маніпуляції, мета якої – змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності, ставлячи під сумнів власну пам’ять та розсудливість. Це досить небезпечна форма психологічного насильства, яку важко розпізнати. Кривдник поступово переконує постраждалу особу, що саме вона є ініціатором, провокує конфлікти, а постраждала під впливом такої поведінки кривдника починає сумніватись у правильності своїх дій, почувається винною у всьому. Небезпека газлайтингу і в тому, що це може викликати у постраждалої особи нервовий зрив.

Під час заходу учасники обговорили поняття «домашнє насильство», його види, етапи та який має бути алгоритм дій, якщо ви стали його жертвою чи свідком, а також зміни до законодавства у цій сфері. Окрім цього, на прикладах присутні розглянули різні види насильства та визначили, як діяти в тому чи іншому випадку.