назад

Забезпечення права на захист та безоплатну правову допомогу — тема брифінгу в управлінні Нацполіції

MG 0824     Брифінг щодо реалізації заходів, спрямованих на забезпечення прав осіб на захист, безоплатну правову допомогу та дотримання гарантій адвокатської діяльності, відбувся 24 листопада в приміщенні Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області. Спілкувалися з представниками ЗМІ директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, заступник начальника СУ ГУНП у Хмельницькій області Сергій Кушнір, старший слідчий управління Ігор Хованець, а також уповноважений Голови Національної поліції України з питань захисту прав людини, старший інспектор Юрій Сніберко.

     Директор регіонального центру розповіла журналістам, як відбувається призначення адвоката затриманим особам, детально ознайомила їх з усією процедурою. Відповідаючи на питання про те, хто ще може отримати безоплатну правову допомогу, Наталія Стьопіна зазначила, що на Хмельниччині діє чотири місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 16 бюро.

     “Правові консультації у центрах і бюро (їхніх відділах, що діють на місцях) можуть отримати всі особи, незалежно від статків, а скористатися послугами адвоката, які оплачуються з державного бюджету, — певні категорії осіб, визначені у Законі України “Про безоплатну правову допомогу”, — наголосила директор регіонального центру.

     Щоб забезпечити мешканцям області право на безоплатну правову допомогу, працівники центрів організовують роботу мобільних та дистанційних пунктів консультування, тобто проводять прийоми у віддалених населених пунктах, консультують громадян по телефону та за допомогою скайп-зв’язку. Крім того, при потребі у бюро можна отримати доступ до державних реєстрів.

     За словами очільниці регіонального центру, наразі налагоджено ефективну співпрацю з поліцією, зокрема проведено низку спільних навчань та та інших заходів.