назад

Захист дітей – найвідповідальніша місія системи БПД

Про булінг у шкільному середовищі та систему БПД, яка захищає права дітей, говорили фахівчині Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова під час тематичного уроку, який вони провели для учнів 5 класу ЗОШ № 15.

Заступниця директора Олена Іпатенко виступила з презентацією «Булінг у шкільному середовищі» і на конкретних прикладах пояснила, що таке булінг, його види  та складові.

 

Більш детально – у презентації Олени Іпатенко.

Діти активно долучилися до розмови, наводили приклади фактів цькування, про які дізналися від друзів або зі ЗМІ.
Деякі з дітей поділилися тим, що самі були свідками та постраждалими, але вчасно відреагували та звернулися по допомогу.

Найголовніше, що засвоїли та усвідомили школярі в ході уроку, що булінг – це ганебне явище і що дуже небезпечно замовчувати факти знущань.

Окрему увагу Олена Вікторівна приділила питанню відповідальності за вчинення булінгу. Так,  Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 173-4)  передбачає адміністративну відповідальність. Вчинення булінгу неповнолітньої чи малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн.  або громадськими роботами від 20 до 40 год.

Знущання, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, карається штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн. або громадськими роботами на строк від 40 до 60 год.
У разі цькування неповнолітнім від 14 до 16 років нести відповідальність доведеться їхнім батькам або особам, що їх заміняють.

Окрім того, передбачена відповідальність не лише за цькування, а й за приховування фактів цькування. Якщо керівник закладу освіти не повідомить поліцію про відомі йому випадки булінгу серед учнів, його оштрафують на суму від 850 до 1700 грн. або призначать виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % зарплати.

Як система безоплатної правової допомоги стоїть на захисті прав та інтересів дітей, як звернутися до центрів з надання БВПД або зателефонувати на гарячу лінію розказала начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.

Також вона запропонувала виконати веселі вправи та допомогти Юстимчику та Юстинці, а також котику Ямпику обрати правильний шлях.

А на згадку про такий незвичний урок усі діти отримали буклети «Твої права – твій надійний захист» та паспорта прав дитини.