назад

Земельний податок. Хто, коли і скільки повинен платити?

239-1Земельний податок – обов’язковий платіж, який входить до складу податку на майно. 16 листопада 2018 року на базі Сторожинецької центральної бібліотечної системи відбувся семінар на тему «Земельний податок». Відвідувачі семінару мали змогу дізнатись: як нараховується земельний податок, хто має право на пільгу і не лише.

«Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, – пояснила фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Магдалина Дарічук. – Для земель загального користування – не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь – не менше 0,3 відсотків та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки».

Від сплати земельного податку звільняються:

• особи з інвалідністю першої і другої групи;
• фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
• пенсіонери (за віком);
• ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;
• фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Всі ці пільги діють не більше, ніж на одну земельну ділянку за кожною з категорій:

• для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більше 2 га;
• для будівництва та обслуговування житлового будинку (присадибна ділянка): у селах — 0,25 га, в селищах — 0,15 га, в містах — 0,1 га (10 соток);
• для індивідуального дачного будівництва — 0,1 га;
• для будівництва індивідуальних гаражів — 0,01 га;
• для ведення садівництва — 0,12 га.

Окрім того, під час зустрічі працівникам бібліотеки розповіли про основні умови надання безоплатної правової допомоги населенню Сторожинецького району, про можливість оплати судового збору за рахунок державних коштів, про проект Міністерства юстиції України «Я маю право». Вони отримали інформаційні буклети на різну правову тематику, дізнались порядок звернення до бюро правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а, тел.: (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).